E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18156
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri

Kam Latvijā ir tiesības salaulāt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2019
Zane

Labdien! Vai iespējams iegūt licenci, lai varētu vadīt laulības un salaulāt cilvēkus? Esmu dzirdējusi, ka to esot iespējams izdarīt internetā, bet kur? Paldies!

A
atbild:
10. oktobrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Kopš 2013. gada iesniegums laulības noslēgšanai iesniedzams vienīgi dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no paredzamās laulības noslēgšanas vietas – dzimtsarakstu nodaļā, baznīcā vai citā izvēlētā vietā , ja tiek nodrošināti laulības reģistrācijai piemēroti vai atbilstoši apstākļi.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 19. pants noteic, ka laulību reģistrē dzimtsarakstu iestādē noteiktā dienā, klātesot personām, kuras vēlas noslēgt laulību, un diviem pilngadīgiem lieciniekiem, ja nav kļuvuši zināmi Civillikuma 32., 35., 37. un 38. pantā norādītie šķēršļi laulības noslēgšanai. Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 20. pants paredz, ka dzimtsarakstu nodaļa reģistrē arī laulības, kas noslēgtas Civillikuma 51. panta norādīto konfesiju garīdzniekiem.

Tas nozīmē, ka Latvijā atbilstoši Civillikumā noteiktajam tiesiskajam regulējumam laulāt var tikai dzimtsarakstu nodaļas amatpersona vai Civillikumā norādīto konfesiju garīdznieki, ja ir ievēroti laulības noslēgšanas noteikumi. Proti, Latvijā nepastāv iespēja personai iegūt licenci, lai iegūtu tiesības laulāt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas