E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18086
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Tiesības saņemt ziņas par bērnu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2019
Jānis

Labdien! Ar tiesas lēmumu ir noteikta viena vecāka atsevišķa aizgādība. Pašlaik notiek tiesvedības process par saskarsmes tiesību noteikšanu un kopīgas aizgādības nodibināšanu. Līdz sprieduma taisīšanai ir noteikta pagaidu saskarsmes kārtība otram vecākam ar bērnu. Sakiet, lūdzu, vai minētajā laika posmā, kamēr tiesā nav pieņemts galīgais nolēmums, vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par bērnu Civillikuma 181. panta izpratnē? Vai otrs vecāks, ar kuru bērns dzīvo kopā, var nesniegt šādas ziņas, pamatojoties uz to, ka bērns atrodas viena vecāka atsevišķā aizgādībā?

A
atbild:
22. oktobrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

No minētajiem apstākļiem var secināt, ka vienam vecākam ir noteikta atsevišķa aizgādība pār bērnu, bet nevar secināt, ka otram vecākam būtu atņemtas aizgādības tiesības. Līdz ar to nav pamata ierobežot otra vecāka saskarsmes tiesības, ja aizgādību īsteno viens vecāks.

Augstākās tiesas judikatūrā ir ietverta atziņa: “Nodibinot viena vecāka atsevišķu aizgādību ar tiesas nolēmumu, neatņemot aizgādības tiesības otram vecākam, ir jākonstatē tāda faktiskā situācija vai vecāka rīcība, kas nav tieši vērsta pret bērna interesēm, bet var apdraudēt vai apdraud tās (kavē, apgrūtina vai liedz pieņemt bērna attīstībai svarīgus lēmumus). Rīcībai nav obligāti jābūt saistītai ar vecāka ļaunprātību vai vainojamību, jo bērna interešu apdraudējums šajā gadījumā rodas nevis no tiešas vecāka rīcības, bet gan pastarpinātas, piemēram, vecāku savstarpējo domstarpību un konfliktu dēļ u. tml. Šādā gadījumā otra vecāka rīcība pēc sava rakstura nav atzīstama par tādu, kas prasītu papildu sankciju vai ierobežojumu piemērošanu, un viņam paliek tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu, tiesības saņemt ziņas par bērnu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem (Civillikuma 181. panta otrā daļa). Civillikuma 178.1. panta pirmā daļa par to, ka tam vecākam, kura atsevišķā aizgādībā bērns atrodas, ir visas no aizgādības izrietošās tiesības un pienākumi, nav tulkojama burtiski, jo arī otram vecākam, lai arī ierobežotā apjomā, tomēr saglabājas no aizgādības izrietošās tiesības un pienākumi.”

Jautājumā nav minēts, ka saskarsmes tiesības būtu ierobežotas, līdz ar to vecākam, kura aizgādībā bērns nedzīvo, šādos apstākļos ir tiesības saņemt ziņas par bērnu neatkarīgi no saskarsmes tiesību pagaidu noregulējuma un šādu ziņu nesniegšana ir šo tiesību pārkāpums.

Savukārt pagaidu noregulējums par saskarsmes tiesību kārtību, visticamāk, ir noteikts tieši tāpēc, ka vecāks, kurš īsteno aizgādību, nav nodrošinājis saskarsmes tiesības, tāpēc atbilstoši Civilprocesa 244.10. pantam tiesnesis līdz sprieduma taisīšanai pieņēmis lēmumu noteikt saskarsmes tiesību īstenošanas kārtību, lai saskarsmes tiesības varētu īstenot dabā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas