E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18020
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
7
1
7

Par svešas zemes lietošanu ir jāmaksā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2019
Anita

Labdien! Mantoju viendzīvokļa māju no vecmammas. Īpašums ierakstīts zemesgrāmatā kā ēku (būvju) īpašums uz mana vārda. Izrādās, ka māja atrodas uz pašvaldības zemes. Vecmammai nebija noslēgts zemes nomas līgums ar pašvaldību. Un šobrīd pašvaldība vēlas slēgt līgumu ar mani, taču nepiekrītu. Vai varu nepiekrist? Un vai pašvaldība ir tiesīga bez līguma izrakstīt zemes nomas rēķinus?

A
atbild:
16. septembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja zeme nepieder ēkas īpašniekam, ēkas īpašnieks lieto zemi, uz kuras atrodas ēka, neatkarīgi no tā, vai pušu starpā ir noslēgts zemes nomas līgums. Ja zeme pieder citai personai, par tās lietošanu jebkuram lietotājam ir jāmaksā nomas maksa.

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” nosaka: nomas līgumu slēdz, ja iznomātājs ir pieņēmis lēmumu slēgt nomas līgumu vai to ir ierosinājis attiecīgās būves īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai lietotājs, vai tā noslēgšanu nosaka citi normatīvie akti.

Ja par apbūvēta zemesgabala nomu neslēdz nomas līgumu, iznomātājs būves īpašniekam, tiesiskajam valdītājam vai lietotājam nosūta maksāšanas paziņojumu vai rēķinu, kurā par iznomāto zemesgabalu norāda šādu informāciju:

1) iznomātā zemesgabala platība;

2) nomas maksas un citu saistīto maksājumu apmērs;

3) samaksas termiņš un kārtība, tai skaitā nokavējuma procenti;

4) cita pēc iznomātāja ieskatiem nepieciešamā informācija.

Ja par apbūvēta zemesgabala nomu slēdz nomas līgumu, iznomātājs būves īpašniekam, tiesiskajam valdītājam vai lietotājam nosūta uzaicinājumu noslēgt nomas līgumu. Ja attiecīgās būves īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai lietotājs atsakās noslēgt nomas līgumu, iznomātājam ir tiesības prasīt tiesai noteikt piespiedu nomas tiesisko attiecību ietvaru.

Dzīvokļa īpašuma likums nosaka dzīvokļa īpašniekam pienākumu maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes.

Saskaņā ar Publisko personu finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 10. panta pirmo un trešo daļu publiska persona, izņemot likumos vai MK noteikumos īpaši paredzētus gadījumus, nedrīkst dāvināt (ziedot) finanšu līdzekļus un mantu. Dāvinājums (ziedojums) šā likuma izpratnē ir arī publiskas personas vai kapitālsabiedrības finanšu līdzekļu vai mantas bezatlīdzības nodošana privātpersonas īpašumā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas