E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17976
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma naudas atmaksa – daļējā, proporcionālā apmērā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2019
Zane

Labdien! Sāku strādāt par skolotāju 2018. gada 4. decembrī, atvaļinājumā gāju 2019. gada 25. jūnijā (8 kalendārās nedēļas), bet man bija jāraksta iesniegums par to, ka samaksāšu atvaļinājuma kompensāciju, ja darba attiecības izbeigšu. Vai man nepienākas pilns atvaļinājums, ja strādāju sešus pilnus mēnešus? Aizvietoju citu darbinieci, kura ir dekrēta atvaļinājumā. Tagad pati vēlos iet no darba projām, bet domāju, vai man būs jāatmaksā visa atvaļinājuma nauda.

A
atbild:
12. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ikvienam darbiniekam viena darba gada laikā pienākas atvaļinājums. To nosaka Darba likums, un parasti atvaļinājums ir 4 kalendāra nedēļas. Pedagogiem Izglītības likums nosaka 8 kalendāra nedēļu ilgu atvaļinājumu.

Proti, par nostrādātiem 10 mēnešiem pedagogam pienākas 8 kalendāra nedēļu ilgs atvaļinājums.

Darba likums dod tiesības darbiniekam prasīt un saņemt atvaļinājumu pilnā apmērā, ja ir nostrādāti vismaz seši mēneši. Proti, jauns darbinieks tādējādi daļu atvaļinājuma saņem avansā.

Ja atvaļinājums ir izmantots pilnā apmērā, bet nostrādāts nav pilns laiks un ir izlemts darba attiecības neturpināt, tad darba devējs ir tiesīgs atprasīt avansā izmantotās atvaļinājuma daļas samaksu. Jo darbiniekam, kas nav nostrādājis pilnu darba gadu, nav pamata saņemt lielāku apmaksātu atvaļinājumu nekā tiem, kuri nostrādājuši pilnu gadu.

Tas nozīmē, ka Jums, darba attiecības izbeidzot, būs jāatmaksā darba devējam daļa atvaļinājuma naudas. Darba devējs veiks aprēķinu, cik atvaļinājuma dienas Jums pienākas par faktiski nostrādāto laiku, un aprēķinās proporcionālu izmaksātās atvaļinājuma naudas summu, kas būs jāatdod.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas