E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17969
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Vai Vācijā ir iespējams izsniegt pilnvaru bērna aprūpei Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2019
sandra

Vai ir iespējams Vācijā uzrakstīt pilnvaru bērna aizbildniecībai Latvijā? Kur to iespējams izdarīt?

A
atbild:
07. oktobrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

No situācijas apraksta nav saprotams, kas domāts ar vārdu “aizbildniecība”. Saskaņā ar Latvijas normatīvo regulējumu aizbildnība nav dibināma uz pilnvaras pamata. Ar vecāka izsniegtu pilnvaru būtu pietiekami tikai bērna pārstāvībai kādās konkrētās situācijās (piemēram, bērna vizīte pie ārsta, kārtojot formalitātes izglītības iestādē u. c.), taču uz pilnvaras pamata nevar tikt nodotas visas vecāka aizgādības tiesības un pienākumi citai personai. (Plašāks skaidrojums pieejams e-konsultācijā – “Aizbildnis ieceļams tikai bez vecāku aizgādības palikušam bērnam.)

Lai saņemtu izsmeļošu atbildi konkrētajā situācijā, būtu ieteicams vērsties Latvijas vēstniecībā Vācijā, Berlīnē.

Latvijas pārstāvniecību konsulārās amatpersonas var taisīt pilnvaras un piekrišanas notariālo aktu formā bērnu un personu ar ierobežotu rīcībspēju pārstāvībai. Pakalpojums ir pieejams personām, kuras pastāvīgi dzīvo ārvalstī un Iedzīvotāju reģistrā ir norādījušas savu dzīvesvietu ārvalstī.

Pilnvaru iespējams noformēt arī attālināti pie Latvijas notāra, izmantojot videokonferenci ar notāru un dokumentus parakstot ar elektronisko parakstu.

Vēršam uzmanību – ja bērnu ir nepieciešams nodot citas personas (piemēram, vecmāmiņas) aprūpē uz laiku, kas ir ilgāks par trim mēnešiem, nepieciešams saņemt dzīvesvietas bāriņtiesas atzinumu, ka šāda nodošana atbilst bērna interesēm un persona spēs bērnu pienācīgi aprūpēt. To paredz Bērnu tiesību aizsardzības likuma 45.1 pants.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas