E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17839
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1
1
1

Aizbildnis ieceļams bez vecāku aizgādības palikušam bērnam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2019
Marija

Māte mirusi dzemdībās, bet tēvs strādā un bieži atrodas komandējumos. Vai bērna tēvs var lūgt bērna vecmāmiņai piešķirt aprūpes vai aizgādības tiesības sakarā ar bērna faktisko kopšanu un audzināšanu? Vai vecmāmiņai var piešķirt bērna kopšanas atvaļinājumu un vecāku pabalstu no mirušās bērna mātes sociālajām iemaksām? Vai šo lēmumu pieņem bāriņtiesa?

A
atbild:
06. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 177. pants noteic, ka bērns līdz pilngadības sasniegšanai ir vecāku aizgādībā. Tas nozīmē, ka uz aizgādības tiesību pamata bērna tēvs ir sava nepilngadīgā bērna vienīgais dabiskais aizbildnis, proti, likumiskais pārstāvis, kam ir tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

No Civillikuma 222. panta izriet, ka aizbildnis ir ieceļams tikai bez vecāku aizgādības palikušam bērnam.

Savukārt Bāriņtiesu likuma 26. pantā norādīts, ka bāriņtiesa lemj par aizbildnības nodibināšanu un aizbildņa iecelšanu bērnam, ja:

  • bērna vecāki ir miruši vai izsludināti par mirušiem;
  • bērna vecākiem ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;
  • bērna vecāki ir pazuduši un izsludināti meklēšanā;
  • bērna vecāki slimības dēļ nespēj pienācīgi aprūpēt un uzraudzīt bērnu;
  • abi bērna vecāki ir nepilngadīgi;
  • radušās būtiskas domstarpības bērna un vecāku attiecībās;
  • radušies citi neatliekami gadījumi (nodrošinot normatīvajos aktos noteikto prasību ievērošanu).

LV portāls nevar vērtēt konkrēto situāciju, tāpēc aicinām pašiem personīgi vērsties dzīvesvietas bāriņtiesā, lai izrunātos, vai šis gadījums ir neatliekams Bāriņtiesu likuma izpratnē.

Atbildot uz līdzīga rakstura jautājumiem, vai ir iespējams nodibināt vecmāmiņas aizbildnību, kad bērna vecāki dodas ilgstošā prombūtnē uz citu valsti, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija ir norādījusi, ka šādos gadījumos nav pamata iecelt aizbildni bērnam, jo vecāks var īstenot aizgādību ar trešās personas, šai gadījumā vecmāmiņas, starpniecību.

Taču jāņem vērā, ka savas prombūtnes laikā bērna tēvam ir jānodrošina aizgādības nepārtrauktība. Proti, viņa pienākums ir novērst risku, ka neplānotas krīzes situācijā likumiskā pārstāvja prombūtnes dēļ nav citas personas, kas būtu tiesīga pārstāvēt bērna intereses, piemēram, ārstniecības iestādē, skolā vai policijā.

Tas nozīmē: ja vecāks objektīvu un attaisnojošu iemeslu dēļ pats nespēj pārstāvēt bērnu, viņam ir pienākums parūpēties ne tikai par to, kas viņa prombūtnes laikā īstenos bērna aprūpi, bet arī to, kas nodrošinās bērna pārstāvību personiskajās attiecībās, izsniedzot attiecīgu notariāli apstiprinātu pilnvaru.

Vēršam uzmanību – ja bērnu ir nepieciešams nodot citas personas (vecmāmiņas) aprūpē uz laiku, kas ir ilgāks par trim mēnešiem, nepieciešams saņemt dzīvesvietas bāriņtiesas atzinumu, ka šāda nodošana atbilst bērna interesēm un persona spēs bērnu pienācīgi aprūpēt. To paredz Bērnu tiesību aizsardzības likuma 45.1 pants.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas