E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1795
Lasīšanai: 3 minūtes

Krimināllikuma grozījumi viesīs nozīmīgas pārmaiņas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2013
zane zane

Vai būs kādi grozījumi KL?

A
atbild:
14. janvārī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Krimināllikumā, īstenojot krimināltiesību reformu, ir ieviestas vairāk nekā 350 izmaiņas, un šie grozījumi stāsies spēkā 1.aprīlī. Protams, par tām visām šeit izklāstīt nav iespējams.

Kā informējis Saeimas preses dienests, ar likuma grozījumiem no trim mēnešiem uz 30 dienām tiek samazināts pieļaujamais apcietinājuma termiņš par kriminālpārkāpumu. Likums nosaka konkrētus apcietinājuma termiņus nepilngadīgajiem. Iepriekš bija noteikts, ka tas nevar pārsniegt pusi no maksimālā iespējamā termiņa, kas atsevišķos gadījumos radījis neskaidrības apcietinājuma termiņa noteikšanā.

Saskaņā ar jauno regulējumu par pamatu apcietinājumam varēs būt ne tikai pirmās instances tiesas spriedums, bet jebkuras instances spriedums, kurā piemērota brīvības atņemšana. Var būt situācija, kad pirmās instances tiesa personu attaisno, bet apelācijas kārtībā šīs spriedums tiek atcelts un tiek piemērota brīvības atņemšana. Tādēļ likumā jānosaka pamats apcietinājuma piemērošanai šādos gadījumos.

Procesa virzītājam tiek paredzēts pienākums gadījumos, ja noziedzīgu nodarījumu izdarījis nepilngadīgais un kriminālprocesā ir iespējams izlīgums, par to informēt Valsts probācijas dienestu (VPD). Patlaban tas nav obligāti, un procesa virzītāji salīdzinoši reti izmanto iespēju ar VPD starpnieku palīdzību veicināt izlīgumu.

Likumā tāpat paredzēts noteikt, ka kriminālprocesu var izbeigt arī gadījumā, ja persona noziedzīgu nodarījumu ir izdarījusi laikā, kad tā bija pakļauta cilvēku tirdzniecībai un tika piespiesta to izdarīt.

Ja līdz ar Krimināllikuma grozījumiem 2013.gada 1.aprīlī noziedzīga nodarījuma klasifikācija mainās no smagāka uz vieglāku, līdz tam uzsāktajos kriminālprocesos procesuālie termiņi nosakāmi atbilstoši tai noziedzīga nodarījuma klasifikācijai, kāda tā bija līdz 2013.gada 31.martam.

Savukārt, ja pēc Krimināllikuma grozījumu spēkā stāšanās apcietinājuma termiņš aizdomās turētai vai apsūdzētai personai pārsniedz  maksimālo brīvības atņemšanas soda termiņu, ko saskaņā ar jauno likuma redakciju tiesa var piespriest par noziedzīgu nodarījumu, apcietinātā persona būs nekavējoties jāatbrīvo.

Drīzumā portālā tiks publicēta intervija ar Tieslietu ministrijas Krimināltiesību departamenta direktori Indru Gratkovsku, kurā izklāstīta likuma grozījumu būtība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas