E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17539
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ūdens starpības sadale, ja nomainīti mēraparāti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2019
Enija

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopsapulcē, kurā piedalījās 52% no dzīvokļu īpašniekiem, tika nolemts dzīvokļu ūdens patēriņa skaitītājus (kas ir uzstādīti un tiek verificēti par dzīvokļu īpašnieku līdzekļiem) nomainīt uz attālināti nolasāmiem ūdens skaitītājiem, nosakot, ka 50% izmaksu tiek segti no mājas uzkrātās naudas un 50% sedz katrs dzīvokļa īpašnieks. Turklāt tika nolemts: ja kāds no dzīvokļu īpašniekiem nepiekritīs uzstādīt attālināti nolasāmos ūdens patēriņa skaitītājus, tad ūdens patēriņa starpība, kas veidosies starp komercuzskaites mēraparāta rādījumu un dzīvokļos ar ūdens patēriņa skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, tiks sadalīta starp tiem dzīvokļiem, kuros nebūs uzstādīti šie attālināti nolasāmie ūdens patēriņa skaitītāji. Šāda starpības sadale tikšot piemērota arī tad, ja dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa skaitītāja rādījumus katru mēnesi nodos ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējam (pastāv tiešie norēķini). Vai šāds dzīvokļu īpašnieku lēmums atbilst spēkā esošajam normatīvajam regulējumam, jo Ministru kabineta noteikumi Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” neparedz šādu ūdens patēriņa starpības sadales kārtību. 

A
atbild:
22. jūlijā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

2015. gada 15. septembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” 6. punkts paredz, ka kopējo dzīvojamās mājas īpašniekiem piegādātā ūdens daudzumu nosaka, ņemot vērā dzīvojamās mājas ūdens uzskaites mezglā (kas izvietots uz ūdensvada ievada ēkā vai līdz ūdensvada ievadam ēkā) uzstādītā komercuzskaites mēraparāta rādījumu – gan izmantojot, gan neizmantojot ūdens patēriņa skaitītājus. Šie noteikumi paredz iespēju izmantot vienkārši ūdens skaitītājus, neizšķirot atsevišķi attālināti nolasāmos ūdens skaitītājus.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 8. punktu dzīvokļa īpašnieka pienākums ir pildīt dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtos lēmumus. Savukārt atbilstoši iepriekš minētā likuma 16. panta trešajai daļai dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.

Savukārt Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta ceturtajā daļā noteiktas dzīvokļa īpašnieka tiesības, kas izriet no Civilprocesa likuma 1. panta, vērsties tiesā ar pieteikumu atzīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par spēkā neesošu, ja lēmums vai tā pieņemšanas procedūra ir pretrunā ar Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumiem. Prasību var celt triju mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas