E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17386
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
2
2

Vai dubultuzvārdam var pievienot laulātā uzvārdu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2019
Agnese

Labdien! Mans uzvārds sastāv gan no mātes, gan tēva uzvārda, un tie abi ir savienoti ar defisi. Precoties vēlos saglabāt savu uzvārdu un tam pievienot vīra uzvārdu. Vai tas ir iespējams?

A
atbild:
03. jūlijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 86. pants noteic, ka laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu vai arī katrs laulātais laulības laikā var paturēt savu pirmslaulības uzvārdu, nepieņemot kopēju laulības uzvārdu. Tāpat, noslēdzot laulību, viens no laulātajiem var savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, vai arī laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem.

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 114 “Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju”1.1 4. apakšpunkts paskaidro, ka dubultuzvārds ir uzvārds, ko veido divas sastāvdaļas (Civillikuma izpratnē – “dubults uzvārds”). Šo noteikumu 134.1. punkts noteic, ka dubultuzvārda daļas savieno ar defisi (piemēram, Bergs-Bergmanis, Saule-Sleine).

Ņemot vērā minēto, Jūsu uzvārds ir uzskatāms par dubultuzvārdu un tam nevar pievienot laulātā uzvārdu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas