E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17385
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu ir abiem vecākiem, pabalstus saņem viens

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2019
Arta

Labdien! Mēs ar vīru esam darba attiecībās. Janvārī gaidāms mazulis. Saprotu, ka no 7. grūtniecības mēneša ņemu slimības lapu, bet pēc bērna piedzimšanas vēlamies, lai dekrētā iet tēvs. Vai pēc tēva došanās dekrētā man ir jāturpina strādāt? Vai arī varu palikt mājās kopā ar bērniņu un tēvu (par to, protams, nesaņemot naudu)?

A
atbild:
10. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likumā ir noteiktas tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu abiem vecākiem. To piešķir darba devējs, pamatojoties uz darbinieka iesniegumu. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Māmiņai ir tiesības uz maternitātes pabalstu. Pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām.

Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku.

Otro daļu – par 56 vai 70 kalendārajām dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi; piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Tiesības uz vecāku pabalstu (vienlaikus saņemot bērna kopšanas pabalstu) ir vienam no vecākiem. Ja māmiņa neizmanto maternitātes pabalsta otro daļu, tēvs var pieprasīt vecāku pabalstu no bērna dzimšanas dienas. Vecāku pabalstu pilnā apmērā piešķir tad, ja tā saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja vecāku pabalsta saņēmējs neizmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, šo pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtās pabalsta summas.

Māmiņai nav jāiet strādāt, ja vecāku pabalstu pieprasīs un saņems bērna tēvs, jo Jūs arī savā darbavietā varēsiet izmantot savu bērna kopšanas atvaļinājumu. Tiesa, darba devējs to neapmaksā.

Vēl svarīgi zināt, ka likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošināta bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai. Tas nozīmē, ka valsts veiktās iemaksas par māmiņu vai tēti tiek reģistrētas apdrošinātās personas kontā kā sociālās iemaksas. Tas vienam no vecākiem garantē gan tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja pēc bērna kopšanas perioda tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības, gan arī darba stāža uzkrāšanu par periodu, kad tiek veiktas šīs iemaksas.

Par strādājošo vecāku pabalstiem un tiesībām uz atvaļinājumiem darbā varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Informāciju vienkopus par visiem pabalstiem vecākiem varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas