E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17383
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Vai rodas interešu konflikts, ja skolas vadošos amatus ieņem laulātie

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2019
Raitis

Skolā, kurā strādā direktora vietniece, atbrīvojas direktora amats. Izsludināts konkurss. Ja konkursā uzvarēs direktora vietnieces vīrs, vai izveidosies interešu konflikts?

A
atbild:
04. jūlijā, 2019

Atbilstoši likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā (IKNL) 1. panta piektajam punktam interešu konflikts ir situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

IKNL neaizliedz radiniekiem (likuma izpratnē vīrs un sieva ir radinieki) strādāt vienā iestādē. Ir svarīgi, lai, pildot amata pienākumus, radinieki nenonāktu interešu konfliktā un tiktu ievērots IKNL 11. panta pirmajā daļā noteiktais: valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot valsts amatpersonas pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti.

Turklāt IKNL 21. pantā ir noteikts, ka valsts amatpersonai ir pienākums nekavējoties sniegt informāciju augstākai valsts amatpersonai vai koleģiālajai institūcijai par pašas, savu radinieku vai darījumu partneru mantisko vai citu personisko ieinteresētību kādas darbības veikšanā, kura ietilpst tās amata pienākumos.

Savukārt augstākai valsts amatpersonai vai koleģiālajai institūcijai saskaņā ar IKNL 21. panta otrajā daļā noteikto ir pienākums uzdot attiecīgās valsts amatpersonas funkciju izpildi citai valsts amatpersonai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas