E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17377
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atvaļinājuma naudas aprēķinam kalpo vidējā izpeļņa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2019
Dina

Sveiki! Vēlos noskaidrot šādu jautājumu par atvaļinājuma naudu: strādāts no 2018. gada aprīļa, nav izmantots ikgadējais atvaļinājums. Neveiksmīgi sanāca, ka no š. g. aprīļa vidus līdz jūlijam bija darbnespējas lapa. Tagad vēlos izņemt atvaļinājumu par nostrādāto gadu. Grāmatvedis skaidro, ka aprēķinā iekļaujami arī šie 2,5 mēneši (respektīvi, tie neskaitās un aprēķins būs par 3,5 mēnešiem). Vai tiešām šo naudu aprēķina pēc pēdējiem 6 mēnešiem, ja atvaļinājums nav izmantots. Paldies!

A
atbild:
10. jūlijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma naudas aprēķinam izmanto vidējo izpeļņu. To nosaka Darba likuma 73. pants. Savukārt 75. pants paredz vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtību: visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Tā kā slimības laiks tiek iekļauts attaisnotajā laikā, kas dod tiesības uz atvaļinājumu, un slimība ir bijusi pēdējo sešu mēnešu laikā, tad slimības periodu ietver pēdējo sešu mēnešu vidējās izpeļņas aprēķināšanas laikā. Jūsu grāmatvedis ir sniedzis Jums korektu situācijas skaidrojumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas