E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29426
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Aukstie ieroči, to nēsāšana un aizstāvēšanās

J
jautā:
15. maijā, 2023
Rihards

Vēlējos pajautāt par aukstajiem ieročiem. Kad lasīju likumu, pamanīju sadaļu, kur teikts, ka aukstos ieročus esot aizliegts nēsāt. Bet ja ir ieroču nēsāšanas atļauja? Un, ja tik un tā aizliegts, kāpēc šaujamieroci drīkst nēsāt ar atļauju, bet, piemēram, kasteti nē? Vēl nesen redzēju, kā dzelzceļa pieturā viens vīrietis uzbruka otram. Ja man šādā situācijā uzbruktu un pie rokas būtu, piemēram, kastete vai cits aukstais ierocis, es justos mazliet drošāk. Jautājums arī par pašaizsardzību: ja man tajā pašā stacijā kāds uzbrūk un es nolemju aizstāvēties, vai par pašaizsardzību arī pienākas sods, ja uzbrucējam netiek nodarīti dzīvībai bīstami miesas bojājumi?

A
atbild:
18. maijā, 2023

Ieroču aprites likuma 7.panta pirmajā daļā ir uzskaitīti ieroči, munīcija un speciālie līdzekļi pašaizsardzībai.

Atbilstoši šī panta pirmajai daļai pašaizsardzībai var tikt paredzēti šādi ieroči, munīcija un speciālie līdzekļi: 

  • B kategorijas pusautomātiskie, atkārtotas darbības vai viena šāviena īsstobra šaujamieroči (pistoles un revolveri), kuru kalibrs nav lielāks par deviņiem milimetriem, un to rūpnieciski ražotā munīcija, izņemot konkrētās kategorijas traumatiskos šaujamieročus un to munīciju;
  • B un C kategorijas garstobra—gludstobra šaujamieroči un to rūpnieciski ražotā munīcija, kuras patronas čaulas garums nav lielāks par 76,2 milimetriem, izņemot konkrēto kategoriju traumatiskos šaujamieročus un to munīciju;
  • E kategorijas pusautomātiskie, atkārtotas darbības vai viena šāviena īsstobra gāzes ieroči un signālieroči (pistoles un revolveri), kas rūpnieciski ražoti gāzes ieroču munīcijas izmantošanai, kā arī salūtpatronas tiem;
  • gāzes baloniņi;
  • elektrošoka ierīces, izņemot elektrošoka pistoles vai ierīces ar vadiem un elektrodiem.

Saskaņā ar Ieroču aprites likuma 1.panta 4.punktu aukstais ierocis ir priekšmets, kam piemīt ieroča pazīmes un kas paredzēts bojājumu nodarīšanai, izmantojot cilvēka muskuļu spēku vai speciālus mehānismus.

Atbilstoši Ieroču aprites likuma 13.panta pirmās daļas 4.punktam fiziskām personām ir aizliegts nēsāt tādus aukstos ieročus, kuri īpaši paredzēti miesas bojājumu nodarīšanai, izņemot aukstos ieročus medniekiem, zvejniekiem un makšķerniekiem - medībās, zvejā un makšķerēšanā, aukstos ieročus sportistiem noteiktajā sporta veidā - sacensībās vai treniņos un aukstos ieročus, ko izmanto kultūras pasākumu dalībnieki izrādēs, parādēs un citos oficiālos kultūras pasākumos.

Ieroču aprites likuma 19.panta pirmajā un otrajā daļā ir noteikts, ka ieroča nēsāšanas atļauja tiek izsniegta  fiziskajām personām B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroču nēsāšanai. Ieroča nēsāšanas atļauja dod fiziskajai personai tiesības:

  • glabāt šaujamieroci atļaujā norādītajā ieroča īpašnieka deklarētajā dzīvesvietā, deklarācijā norādītajā papildu adresē un nekustamajā īpašumā, kā arī kopīpašumā (dzīvoklī, dzīvojamā mājā);
  • pārvadāt atļaujā norādīto B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroci;
  • iegādāties atļaujā norādītajam B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamierocim paredzēto rūpnieciski ražoto munīciju un glabāt to;
  • izmantot un lietot B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroci šajā likumā vai citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un kārtībā.

Krimināllikuma 28.pantā ir norādīti kriminālatbildību izslēdzošo apstākļu veidi. Saskaņā ar šo pantu apstākļi, kas izslēdz kriminālatbildību, lai gan tajos izdarītās darbības atbilst šajā likumā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, ir nepieciešamā aizstāvēšanās, aizturēšana, nodarot personai kaitējumu, galējā nepieciešamība, attaisnojams profesionālais risks un noziedzīgas pavēles vai noziedzīga rīkojuma izpildīšana.

Saskaņā ar Krimināllikuma 29.panta pirmo daļu nepieciešamā aizstāvēšanās ir darbība, kas izdarīta, aizsargājot valsts vai sabiedrības intereses, savas vai citas personas tiesības, kā arī personu pret uzbrukumu vai uzbrukuma draudiem tādā veidā, ka uzbrucējam tiek radīts kaitējums. Kriminālatbildība par šo darbību iestājas, ja pārkāptas nepieciešamās aizstāvēšanās robežas.

Atbilstoši šā panta otrajai daļai par nepieciešamās aizstāvēšanās robežu pārkāpšanu tiek atzīta aizsardzības nesamērība ar uzbrukuma raksturu un bīstamību, kā dēļ uzbrucējam radīts kaitējums, kas nav bijis nepieciešams, lai novērstu vai atvairītu uzbrukumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas