E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17113
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Trokšņa līmeņa mērījumus drīkst veikt tikai sertificēta laboratorija

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2019
Antoņina Rudzīte

Kāpēc policijas darbiniekiem joprojām nav aparātu trokšņa līmeņa noteikšanai? Kaimiņiene dārzā, pretī mana dzīvokļa logiem, izliek “tumbas” un skaļi spēlē mūziku. Nelīdz ne pārrunas, ne policijas izsaukšana, jo policisti nevar noteikt trokšņa līmeni... absurdi! Kaimiņienei liekas, ka nav skaļi, bet es pat aiz aizvērtiem logiem dzirdu troksni. Tā muļķīgi sanāk: ir tiesības spēlēt mūziku, bet nav tiesību uz mieru un klusumu. Pēc policista aizrādījuma kaimiņiene pagriež mūziku klusāk, tiklīdz policisti projām – turpinās iepriekšējais murgs. Ne logu atvērt, ne dārzā iziet.

A
atbild:
09. jūlijā, 2019
Linda Balode
LV portāls
Rīgas pašvaldības policija
Toms Sadovskis, galvenais sabiedrisko attiecību speciālists

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” paredz, ka trokšņa līmeņa noteikšanas mērījumus drīkst veikt tikai sertificēta laboratorija. Proti, minēto MK noteikumu 11. punkts nosaka: “trokšņa mērījumus atbilstoši šo noteikumu 1. un 3. pielikumā minētajiem nosacījumiem veic laboratorijas, kas akreditētas nacionālajā akreditācijas institūcijā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atbilstības novērtēšanas institūciju novērtēšanu, akreditāciju un uzraudzību, vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī akreditētas laboratorijas”.

Līdz ar to policija šādus aparātus nevar izmantot. Savukārt, ja iestāde vēlas piesaistīt laboratoriju administratīvā pārkāpuma lietā, no sākuma jākonstatē pārkāpums, lai to izdarītu un lietu vispār uzsāktu. Jāatzīst, ka veidojas tāds kā apburtais loks, jo pārkāpumu var konstatēt tikai ar mērījumiem. Pastāv iespēja arī pašam iedzīvotājam algot sertificētas laboratorijas pakalpojumus, bet pēc tam regresa kārtībā no pārkāpēja piedzīt izdevumus.

Ja sarunu ceļā problēmu atrisināt neizdodas, kā tas ir Jūsu gadījumā, tad ikvienam ir tiesības saukt pašvaldības policiju, kas katru situāciju izvērtēs. Ja apstiprināsies, ka iedzīvotājs ir tīši trokšņojis, sākumā kārtības sargi viņu pabrīdinās, bet atkārtota izsaukuma gadījumā jau varēs arī saukt pie atbildības par sīko huligānismu. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167. pants par sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas kā necieņa pret sabiedrību vai bezkaunīga rīcība, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vai organizāciju darbu (sīkais huligānisms), paredz naudas soda uzlikšanu no 70 līdz 500 eiro apmērā.

Turklāt, ja trokšņošana pēc pirmā brīdinājuma vai uzreiz pēc policijas aizbraukšanas turpinās, nav jākautrējas un kārtības sargi jāsauc vēlreiz. Šādā situācijā noderēs arī citu kaimiņu sniegtās liecības. Taču vienlaikus jāpiebilst, ka ikvienā šādā situācijā jāvērtē, vai ir pamats saukt policiju. Tīša trokšņošana parasti ir skaļas mūzikas atskaņošana, trompetes spēlēšana, bļaustīšanās u. tml.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas