E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17069
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Likums nosaka – īpašniekam jānodrošina piekļuve inženierkomunācijām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2019
Māris

Sveicināti! Sakiet, lūdzu, kurš normatīvais akts nosaka, ka nedrīkst ar riģipsi apšūt apkures sistēmas caurules? Pieļauju, ka varētu būt atsauce uz piekļuvi kopīpašumam, kas ir stāvvadi. Tad jautājums – kas notiek ar atzariem konkrētā dzīvoklī, vai kāds normatīvais akts nosaka, ka tos nedrīkst apšūt? Problēma ir tāda, ka “Rīgas Siltumservisa” santehniķis, mainot tekošu radiatora ventili, nolauza cauruli, kas ir aiz apšuvuma, bet neskar stāvvadu. “Rīgas Siltumserviss” apgalvo, ka tā ir mana atbildība un visi remontdarbu izdevumi (izlauzt un pēc remonta atjaunot sienu) jāuzņemas man, jo bija apšūta caurule. Līdz ventiļa maiņai ar cauruli nebija problēmu. Vai tas tā varētu būt, ka tā pilnība ir mana atbildība?

A
atbild:
11. jūnijā, 2019

Dzīvokļa īpašniekam ir jānodrošina brīva piekļuve inženierkomunikācijām – gan stāvvadiem (un to atzariem), gan citiem vertikāliem un horizontāliem vadiem, un, kā to izdarīt, ir paša īpašnieka ziņā, tā ir viņa atbildība. Ļoti bieži dzīvokļos veic remontu, ar apšuvumu aizsedzot caurules. Ja šāds dzīvoklis ir pārdots, tad jaunais īpašnieks vispār par to neko nezina un viņam var rasties lielas problēmas.

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta septītajā daļā ir noteikts: dzīvokļa īpašniekam ir pienākums nodrošināt iespēju dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotiem speciālistiem veikt dzīvokļa īpašumā darbības, kas nepieciešamas ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu komunikāciju, būvkonstrukciju un citu elementu ierīkošanai un normālai funkcionēšanai, kā arī nodrošināt iespēju apsekot atsevišķo īpašumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas