E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16981
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
4
4

Vai mazkapitāla SIA var būt divi īpašnieki un valdes locekļi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2019
Sandra

Labdien!
Man pieder mazkapitāla SIA un šobrīd esmu vienīgā īpašniece un valdes locekle. Vai ir iespējams vēl vienam cilvēkam kļūt par uzņēmuma īpašnieku/līdzīpašnieku un valdes locekli? Ja ir, kāds ir process un izmaksas?

A
atbild:
03. jūnijā, 2019
Uzņēmumu reģistrs
Ilze Birzule, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Komerclikuma 185.1 panta pirmajā daļā noteiktas pazīmes, kurām sabiedrībai jāatbilst, lai sabiedrības pamatkapitāls varētu būt mazāks par šā likuma 185. pantā noteikto minimālo pamatkapitāla lielumu. Proti, sabiedrības pamatkapitāls var būt mazāks par šā likuma 185. pantā noteikto minimālo pamatkapitāla lielumu, ja sabiedrība atbilst visām šādām pazīmēm: 1) sabiedrības dibinātāji ir fiziskās personas, un to maksimālais skaits ir pieci; 2) sabiedrības dalībnieki ir fiziskās personas, un to maksimālais skaits ir pieci; 3) sabiedrības valdes sastāvā ir viens vai vairāki locekļi, un viņi visi ir sabiedrības dalībnieki; 4) katrs sabiedrības dalībnieks ir tikai vienas tādas sabiedrības dalībnieks, kuras pamatkapitāls ir mazāks par šā likuma 185. pantā noteikto. Nav nozīmes, vai persona kļūst par sabiedrības dalībnieku, to nodibinot vai iegūstot sabiedrības kapitāla daļas. Jebkurā gadījumā persona var būt tikai vienas tādas sabiedrības dalībnieks, kuras pamatkapitāls ir mazāks par šā likuma 185. pantā noteikto.

Nav atšķirības starp sabiedrību ar ierobežotu atbildību un tādu sabiedrību ar ierobežotu atbildību, kuras pamatkapitāls ir mazāks par šā likuma 185. pantā noteikto, to juridiskajā statusā. Kā viena, tā otra ir juridiska persona ar visām juridiskajai personai piemītošajām tiesībām un pienākumiem. Līdz ar to nepastāv arī aizliegums mazkapitāla SIA daļu atsavināšanai, ja tiek ievērots Komerclikuma regulējums, proti, Komerclikuma 188. pantā noteiktās prasības daļu atsavināšanai, ka dalībniekam ir tiesības brīvi atsavināt sev piederošo daļu, ja vien likumā vai statūtos nav noteikts citādi. No iepriekš minētā izriet, ka, ja mazkapitāla SIA šobrīd ir tikai viens dalībnieks un valdes loceklis, tad ir iespējams vēl vienam cilvēkam kļūt par mazkapitāla SIA dalībnieku un valdes locekli, ja tiek ievēroti Komerclikuma 185.1 panta noteikumi. Proti, atsavinot mazkapitāla SIA daļas, daļu ieguvēji var būt tikai fiziskas personas un šādas SIA dalībnieku skaits nedrīkst pārsniegt piecus. Mazkapitāla SIA daļu ieguvēji nedrīkst būt dalībnieki citā mazkapitāla SIA. Ir jāievēro ierobežojums, ka valdes amatpersona nedrīkst būt persona no malas (kas nav dalībnieks šajā SIA). Ja dalībnieks, kurš atsavina savas daļas, ir arī mazkapitāla SIA valdes amatpersona, tad, mainoties īpašniekiem, mainās arī valdes amatpersona. Kādam no jaunajiem dalībniekiem vai visiem dalībniekiem līdz ar daļu iegūšanu ir jākļūst arī par mazkapitāla SIA valdes amatpersonu (-ām).

To, kādi dokumenti jāiesniedz un kādas valsts nodevas jāmaksā, var atrast Uzņēmumu reģistra mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas