E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16864
Lasīšanai: 2 minūtes

Bankas un klienta attiecības regulē Kredītiestāžu likums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2019
Ieva

Labdien! Nosūtīju AS “Swedbank” (turpmāk – banka) 2019. gada 20. martā ierakstītu vēstuli ar lūgumu izskaidrot atsevišķus jautājumus, kas skar mani kā kredītņēmēju. Līdz šim brīdim ar mani neviens nav sazinājies, vai arī netiek uzskatīts par vajadzīgu sazināties. Plānoju sūtīt vēstuli bankai atkārtoti. Kur man vērsties par manis kā bankas klienta ignorēšanu gadījumā, ja nesaņemšu normatīvajos aktos noteiktajā laikā atbildi? Šoreiz svarīgi ir saņemt tieši atbildi rakstveidā! Paldies!

A
atbild:
10. maijā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

AS “Swedbank” ir privāto tiesību juridiskā persona. Līdz ar to banka nav uzskatāma par iestādi Iesnieguma likuma un Paziņošanas likuma izpratnē. Tādējādi banka nav šī likuma subjekts.

Bankas un klienta attiecības regulē Kredītiestāžu likuma V nodaļa. Šā likuma 60. pants nosaka, ka “kredītiestādes un klienta attiecības regulē normatīvie akti, kā arī starp kredītiestādi un klientu noslēgtie līgumi, tostarp izmantojot distances saziņas līdzekļus”. Līdz ar to ir jāizlasa starp klientu un banku noslēgtais līgums, tostarp, kā puses ir vienojušās savā starpā sazināties.

Ieteikums bankas klientam, vēršoties savā kredītiestādē ar vēstuli, lūgumu vai iesniegumu, lūgt sniegt atbildi rakstveidā viņam vēlamajā formātā (pasta vai elektroniskā vēstulē) un termiņā.

Ja banka atbildi nesniedz vispār vai nesniedz to saprātīgā (parasti 1 mēneša) termiņā, vai arī neievēro atbildes sniegšanas formu (atbilstoši bankas un klienta starpā noslēgtā līguma nosacījumiem), klients ir tiesīgs vērsties tiesā Civillikumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas