E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16823
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Par parādu nastas apgrūtināta dzīvokļa pirkšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2019
Laimonis

Labdien! Situācija tāda: tiek pārdots dzīvoklis ar komunālajiem parādiem, bet pārdošanas summa ir tieši tāda kā parāds. Mutiski tika sarunāts, ka, pārņemot dzīvokļa komunālos maksājumus un nomaksājot komunālo parādu, šis īpašums (dzīvoklis) tiks pārrakstīts man. Vēlos jautāt: kā labāk formulēt dzīvokļa nomas vai pirkuma līgumu?

A
atbild:
20. maijā, 2019

Kā norāda Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, nekustamā īpašuma pirkšana un pārdošana lielākoties ir saistīta ar dažādiem riskiem, tādēļ nekādas mutiskas vienošanās šādos darījumos nav pieļaujamas. No sarežģījumiem un finansiāliem zaudējumiem palīdzēs izvairīties ļoti rūpīgi izpētīta situācija un juridiski korekti sastādīts akts par darījumu, un pat nav tik svarīgi, vai tas būs nekustamā īpašuma pirkšana/pārdošana vai dzīvojamās telpas īre ar izpirkuma tiesībām. Tā kā Jūsu iecerētais nav standarta darījums, tas ir īpaši svarīgi. Sevišķi tad, ja pārdošanas (parāda) summu esat iecerējis nomaksāt nevis uzreiz, bet ilgākā laika posmā. Turklāt, tā kā parāds ir ļoti apjomīgs, pirms vispār kaut ko sākt darīt, pilnīgi noteikti ir jānoskaidro, vai mājas pārvaldnieks nav tiesā ierosinājis prasību par parāda piedziņu.

Šeit noderīgi būtu izlasīt LV portāla skaidrojumus Īpašuma iegāde uz nomaksu – “ar izpirkuma tiesībām”, Tipiskākās kļūdas, kuras pieļauj cilvēki nekustamā īpašuma iegādes procesā, Lai iegādātais nekustamais īpašums neizrādās “kaķis maisā” un Mājokļa iegāde – kas jāzina un jādara, lai izvairītos no riskiem.

Latvijā par likumīgu atzīst jebkuru līguma formu, pat ja līgumslēdzējpuses to uzrakstījušas patstāvīgi. Ja līguma puses vēlas, parakstus var apstiprināt pie notāra. Tas ir pats vienkāršākais, bet reizē arī pats nedrošākais darījuma slēgšanas veids.

Savukārt notariālā akta veidā sastādīts līgums darījuma dalībniekiem būs pats drošākais, bet arī pats dārgākais.

Ieteicams variants varētu būt jurista sastādīts un notāra apliecināts darījuma līgums.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas