E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16667
Lasīšanai: 5 minūtes

Darba strīdus risina uz vietas vai tiesā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2019
Ramona Vasiļjeva

Strādāju valsts iestādē. Savā struktūrvienībā esmu nostādājusi kopš 1. dienas, t.i., 9 gadus. Šajā laikā ir nomainījušies 18 (!) darbinieki (aizbrauca mācīties, piedzima bērni, neizturēja darba grafiku un priekšniecības mobingu/bosingu). Strādājam svētku dienās, brīvdienās. Darām ne tikai tiešo darbu, bet arī tīrām pilsētas sabiedrisko WC (kas atrodas aiz blakus sienas), skrienam kurt ugunskurus, pārģērbjamies par zaķiem utt. Par tādu algu neviens ilgāk par 7–8 mēnešiem nenoturas. Diemžēl man ģimenes apstākļu dēļ nav, kur aiziet. Tāpēc es arī vairāk visu zinu, kas un kā bijis, kas tie par līgumiem, kāpēc utt. Pat augstāk stāvošie man visu laiku ko prasa.

Pašreiz par vadītāju atnāca cilvēks, kas šajā jomā maz ko zina. Mūsu ikdienas darbu viņa vispār nezina, darbā parādās kaut kad. Strādā, ko vēlas, kad vēlas un cik vēlas. Visu nogrūž uz darbiniekiem, melo, nenodod informāciju utt. Sliktākais, ka cieš klienti. Darba laikā meklē, kā pati varētu vēl piepelnīties: it kā darba vietā un laikā, bet viņai vēl maksā papildus... Viņa vienmēr mācēs atrunāties un pataisīt otru par vainīgu. To redzam un zinām ne tikai mēs, bet apkārtējie cilvēki, uzņēmēji, bet ikdienā visvairāk viņa satiek mani, tāpēc jebkas, ko prasu vai atbildu, tiek uzņemts negatīvi. Citi vispār uz mani skatās, vaicā: “Kā tu ar to psiho vari strādāt?” Jau vairākus mēnešus pret mani tiek izteikti draudi, ka “es saindējot visus sev apkārt”, esot liekule, intrigante. Tas pat tika izteikts citu (pat savas priekšniecības) klātbūtnē. Es nevaru neko iebilst, jo man uzkliedz: “Klusē, es tagad runāju.” Publiski man pateica: ”Mēs atradīsim veidu, kā tevi atlaist no darba.” Un, labākais, sāka man mācīt, kur man pārcelties dzīvot un kurā skolā laist bērnus, t.i., līst manā privātajā dzīvē! Vairākkārt man lika priekšā lapu, lai rakstu atlūgumu, bet par ko? Augstākā priekšniecība ir klusa kā pele, jo arī negrib līst un ko risināt.Tagad man uzgrūda pienākumu, kuru veicot vajag ar visiem sarunāt, taču visas manas idejas tiek nolīdzinātas līdz ar zemi un visu liek tikai pārtaisīt. Saprotu, ka vēlas panākt, lai viss izgāžas un tad tiešām varētu mani atlaist. Ko man darīt? Es naktīs nevaru gulēt, jo esmu pienākuma cilvēks. Man sākušās veselības problēmas. Citus kolēģus tas tā neskar, jo viņi redzas mēnesī pāris reižu, bet man vai katru dienu jau raustās rokas... Cilvēki, kuru klātbūtnē mani nozākāja, neies liecināt. Uz manu darbu neviens rindā nestāv...

A
atbild:
10. aprīlī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Sniegtais situācijas apraksts vēsta par saspīlētām attiecībām (darba strīdiem) darbavietā starp struktūras vadītāju un darbinieci.

Tāpat apraksts vēsta, ka Jūs kā darbiniece ikdienā veicas darba pienākumus, kas nav iekļauti Jūsu darba līgumā vai amata aprakstā.

LV portāls nav pilnvarots iesaistīties konfliktsituācijas risinājuma meklējumos, turklāt nav zināms otras puses viedoklis par situāciju, tādēļ sniedzam atbildi pēc būtības.

Darba likuma 31. pants nosaka, ka individuāli tiesību strīdi starp darbinieku un darba devēju, ja tie nav izšķirti uzņēmumā, izšķirami tiesā. Tādējādi Jūs varat vērsties ar iesniegumu pie darba devēja, informējot par izveidojušos situāciju starp Jums un struktūras vadītāju un lūdzot rast risinājumu. Uz rakstveida iesniegumu darba devējam ir jāsniedz atbilde pēc būtības, tostarp problēmsituācija jārisina, tiekoties ar strīdus pusēm.

Darbiniekam ir jāapzinās, ka tam jāveic tie ikdienas darba pienākumi un uzdevumi, kas tam ir noteikti darba līgumā un amata aprakstā. Citu darbu izpilde ir uzskatāma par brīvprātīgu darbu un nav saistāma ar tiešajiem darba pienākumiem. Ja darbinieks uzskata, ka bez amata pienākumiem ir veicami arī citi pienākumi, viņš var vērsties pie vadības, rosinot sagatavot grozījumus darba līgumā un paredzot papildu atalgojumu.

Darba devējs, arī tiešais vadītājs, nav tiesīgs prasīt no darbinieka piespiedu darba līguma uzteikuma sagatavošanu. Likums ir devis tiesības darba devējam uzteikt darbiniekam darba līgumu tikai pamatotu iemeslu pēc.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas