E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16594
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Lietuvā nodokļa atvieglojuma vietā ir pabalsts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2019
Vivita

Labdien! Man būtu jautājums. Mans vīrs strādā 9 gadus Lietuvas firmā, alga ir katru nedēļu kontā. Šobrīd priekšnieks paziņo, ka Lietuvā ir mainījies likums saistībā ar nodokļiem no algas, ka neskaita vairs apgādājamos. Es esmu 2. grupas invalīde, un vēl ir mazgadīgs dēls, tikai 4 gadiņi. Ja viņam, piem., nedēļā ir 170 eiro, tad tagad nesaņemšot pilnu algu, jo nāks nodoklis nost – 40 eiro. Vai ir tāds likums?

A
atbild:
22. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Suraka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Lietuvā ir atcelts nodokļa atvieglojums par apgādājamiem, tā vietā ir noteikts atsevišķs pabalsts 30 eiro apmērā par bērnu.

Eiropas Savienības valstis var brīvi noteikt savus noteikumus pabalstiem. Ģimenes pabalsti ir paredzēti visās valstīs, bet summas un nosacījumi ļoti atšķiras. Dažās valstīs tiek piešķirti pastāvīgi maksājumi, bet citās ģimenes situācijas dēļ var izmantot nodokļu atvieglojumus, nevis saņemt maksājumus.

Vai Jūs varat saņemt Lietuvā pabalstu, kas aizstāj nodokļa atvieglojumu, jānoskaidro šajā valstī, jo pabalsta saņemšanas nosacījumi ir noteikti Lietuvas tiesību aktos.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Iveta Suraka skaidro vispārējo regulējumu: ja bērna tēvs strādā Lietuvā un tur veic sociālās apdrošināšanas iemaksas, tad viņam ir tiesības pieprasīt ģimenes pabalstu par Latvijā dzīvojošu bērnu atbilstoši ES Regulas 883/2004 67. pantam. Lietuvā pabalstu par bērnu (išmoka vaikui) izmaksā attiecīgā pašvaldība. Pašvaldību mājaslapas adreses: [pašvaldības nosaukums].lt. Piemēram, Viļņas pašvaldības interneta adrese: vilnius.lt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas