E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16517
Lasīšanai: 4 minūtes

NVA īstenoto nodarbinātības projektu nosacījumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2019
Irēna

Sveicināti! Mana situācija ir visai piņķerīga, tāpēc vēlējos saprast, kas ir pareizi un kas nav! Sākšu ar to, ka caur NVA iesaistījos nodarbinātības pasākumā “Apmācība pie darba devēja”, jo darba devējs tā gribēja. Sākumā strādāt lika daudz, vairāk pat par slodzi, brīvdienās un brīvajās dienās, to, protams, neatlīdzināja. Vēlāk solīja, ka situācija mainīsies, bet nekas daudz nemainījās, beigās izveidojām dienu grafiku. Oficiāli līgumā man ir noteikts normāls darba laiks, bet mutiski vienojāmies, ka būs nepilns darba laiks, par dienām un grafiku vienojamies katra mēneša beigās. Sakarā ar to, ka pieskatu bērnu, kas nav sasniedzis 3 gadu vecumu, kad varu, strādāju klātienē, bet, kad ne, strādāju attālināti. Uz bērnudārzu bērns devās tikai pāris reižu, jo sanāk ilgstoši slimot, līdz ar to ar vīru pieskatām savu atvasi maiņās.

Darba alga par pilnu slodzi būtu 500 eiro, bet tagad saņemu 250 eiro. Nezinu, cik īsti izmaksā NVA no valsts budžeta un Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem. Man pirmoreiz samaksāja tikai 125 eiro, jo tā vienojāmies, tad par iepriekšējo mēnesi ieskaitīja kontā 329,16 eiro, tā bija nepieciešams, jo viss iet caur šo projektu. Un tad darba devējs pieprasīja skaidrā naudā atdod daļu no tās summas – 79,16 eiro, lai sanāk tie 250 eiro. Vēlējos saprast, cik tad NVA no algai paredzētās summas izmaksā man kā darbiniekam, iesaistoties šādā projektā? Vai tad sanāk, ka darba devējs piesavinās daļu manas algas sev, plus viņam vēl tāpat iet piemaksa, ka nodrošina apmācību.

Vēlējos arī noskaidrot par pārtraukumiem. No Darba likuma 34. nodaļas 147. panta 3. un 4. punkta izriet, ka man ir tiesības uz īslaicīgu prombūtni, ja bērns saslimis, bija jāved uz slimnīcu. Atprasījos 2,5 stundas ātrāk no darba, darba devējs negribot palaida. Paņēmu slimības lapu par bērnu, iepriekš to visu laiku ņēma vīrs. Vai darba devējam ir tiesības pieprasīt, lai strādāju arī tad, kad man ir slimības lapa? Pāris stundas pastrādāju, jo bija svarīgi pasūtījumi un biju parādā “it kā” 2,5 stundas, bet sanāca nostrādāt pat vairāk! Kad citā reizē pateicu, ka vairāk nestrādāšu, jo ir slimības lapa, sākās pārmetumi. Līdz ar to radās domstarpības.

Kā man rīkoties, ja vēlos uzteikt darba līgumu? Jāiesniedz gan NVA, gan darba devējam? Vai man būs jāatmaksā kaut kādi līdzekļi NVA, ja iesaistījos šādā projektā?

A
atbild:
26. martā, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Uz Jūsu jautājumu nav iespējams sniegt atbildi pēc būtības. Valsts darba inspekcijas ieskatā par NVA īstenoto projektu būtu nepieciešams iegūt informāciju NVA, jo parasti nodarbinātības noteikumi šādos projektos ir samērā precīzi atrunāti. Jebkurā gadījumā NVA kā projekta izsludinātāja rīcībā ir informācija arī par projektā iesaistīto darbinieku darba algu u. c. jautājumiem.

Slimības laikā darbiniekam nav jāstrādā, bet par savu darbnespēju jāinformē darba devējs.

Uz jautājumu par darba līguma uzteikšanu atbildi varēs sniegt NVA, tādēļ Jums jāvēršas sava rajona NVA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas