E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16485
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Uzvārda maiņa bērnam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2019
Svetlana

Sveicināti! Kas ir jādara, lai bērnam (9 gadi) nomainītu uzvārdu atpakaļ uz dzimto? Paskaidroju, ka bērnam no dzimšanas bija tēva uzvārds no pirmās laulības, pēc otrās laulības noslēgšanas nomainījām arī bērnam uzvārdu. Tagad otrā laulība ir šķirta, vai ir iespējams bērnam atgriezt dzimto uzvārdu? Kas ir jādara, kāds iesniegums jāraksta? Pagāja viens gads no uzvārda nomainīšanas. Paldies!

A
atbild:
28. maijā, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Uzvārda maiņu Latvijas Republikā noteic Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums (turpmāk – likums), Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums un Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – noteikumi Nr. 761).

1. Likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likuma 2. panta pirmajā daļā minētajiem iemesliem.

Jaunākas personas uzvārdu var mainīt tikai gadījumā, kas paredzēts likuma 2. panta pirmās daļas 7. punktā, proti, ja viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Tādējādi, ja nepastāv likuma 2. panta pirmās daļas 7. punktā minētais iemesls, uzvārdu iespējams mainīt tikai pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas.

2. Savukārt Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 37. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja persona maina vārdu, uzvārdu, personas kodu, valstisko piederību, tautības ierakstu vai dzimumu. Noteikumu Nr. 761 VIII nodaļā “Reģistra ieraksta papildināšana” uzskaitīti iemesli, kuriem pastāvot var tikt veikta dzimšanas reģistra papildināšana par uzvārda maiņu.

Noteikumu Nr. 761 134. punkts paredz, ka, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, reģistra ierakstu papildina, ja:

134.7. bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas;

134.8. bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību;

134.9. bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības;

134.10. svītrotas ziņas par vienu no vecākiem, bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.

No personas norādītās informācijas secināms, ka bērna uzvārds tika mainīts saskaņā ar noteikumu Nr. 761 134.7. punktu, tas ir, bērna vecāks, noslēdzot laulību, mainīja uzvārdu un bērnam tika mainīts uzvārds uz vecāka jauno uzvārdu.

Ja šobrīd bērna uzvārda maiņai ir radušies citi priekšnosacījumi, piemēram, vecāka laulības šķiršana un vecāka uzvārda maiņa (vecāks, šķirot laulību, ir atguvis pirmslaulības uzvārdu), dzimtsarakstu iestādē (pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas Republikas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs (turpmāk – pārstāvniecība)) iesniedzams iesniegums par bērna uzvārda maiņu.

Iesniedzot iesniegumu, jāpievieno abu vecāku – mātes un tēva – piekrišana, kā tas paredzēts noteikumu Nr. 761 135. punktā.

Ministru kabineta 2013. gada 24. septembra noteikumu Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu” 3.2. apakšpunkts noteic, ka valsts nodeva par civilstāvokļa akta reģistra ieraksta papildināšanu ir 7 eiro.

Pēc papildinājumu izdarīšanas dzimtsarakstu nodaļa, kura ierakstu papildinājusi, vai pārstāvniecība izsniedz jauna satura apliecību, kurā norādīts bērna jaunais uzvārds.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas