E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16482
Lasīšanai: 2 minūtes
16
16

Kam pieder ezers

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2019
Peteris

Kam pieder ezers? Ezers nav minēts publisko ezeru sarakstā. Zvejas tiesības nepieder valstij. Zeme zem ezera pieder pašvaldībai. Ar ezera zemi robežojas vairāku zemes īpašnieku zeme. Vai ezers pieder pašvaldībai? Vai ezers ir pieguļošās zemes īpašnieku kopīpašums? Vai šajā gadījumā ņem vērā zemi zem ezera? 

A
atbild:
18. martā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Ja ezers nav minēts publisko ezeru sarakstā (Civillikuma I pielikums), tad tas ir privāts ezers, kurš ir pieguļošo zemes gabalu īpašnieku kopīpašums, un katram no viņiem ir tiesība lietot to ezera daļu, kura piekļaujas viņa zemei (Civillikuma 1102. un 1108. pants). Atbilstoši tiesību doktrīnai minētajos pantos norādītās kopīpašuma tiesības uz ūdeņiem attiecas tikai uz lietošanas tiesībām un tām nav piemērojami Civillikuma 1067. panta noteikumi par kopīpašumu, kad katram kopīpašniekam pieder lietas domājamā daļa.

Savukārt pašvaldībai kā ezera gultnes (zemes) īpašniekam pieder arī viss virs un zem šīs zemes (Civillikuma 1042. pants), līdz ar to pašvaldību varētu uzskatīt arī par “ezera īpašnieku”. Taču šādas pašvaldības īpašuma tiesības saskaņā ar Civillikuma 1108. pantu neierobežo ezeram pieguļošo zemes gabalu īpašnieku tiesības lietot to ezera daļa, kas piekļaujas viņa zemei.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas