E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16394
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Ja par zemes nomas maksu nevar vienoties, to nosaka tiesa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Madara

Labdien! Vēlos noskaidrot, kāds ir aprēķins (aprēķina sadalījums) zemes piespiedu nomas maksai par 2019. gadu, ja nav iespējams vienoties vai nav vienošanās starp dalītā īpašuma īpašniekiem (zemes īpašnieku un dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem) par zemes piespiedu nomas maksu? Lūgums norādīt tiesisko pamatojumu. Paldies!

A
atbild:
04. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civillikuma 2120. pants nosaka, ka nomas maksai jābūt patiesai atlīdzībai par lietas lietošanu, tādēļ to nedrīkst nolikt tikai izskata pēc. Savukārt atbilstoši Civillikuma 2123. pantam, ja puses nevar vienoties par atlīdzību, nomas maksas apmēru nosaka tiesa pēc sava ieskata.

Likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” (54. pants) un likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” (12. pants) noteikts: ja puses nevar vienoties, zemes gabala nomas maksa privatizēta dzīvokļa un mākslinieka darbnīcas īpašniekam no 2019. gada 1. janvāra nosakāma līdz 4 procentiem gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Satversmes tiesa likumu normas, kas paredz maksimālās zemes nomas maksas pakāpenisku samazināšanu, ir atzinusi par neatbilstošām Satversmei, un tās vairs nebūs spēkā no 2019. gada 1. maija.

Jebkurā gadījumā abas puses varēs vērsties tiesā, tāpat kā tas ir arī tagad, jo likumi paredz iespēju vispirms vienoties par nomas maksu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas