E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16241
Lasīšanai: 4 minūtes

Ne vienmēr sods paredz vadīšanas tiesību iegūšanas aizliegumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2019
Arturs

Labdien! Mani noķēra policija bez tiesībām atkārtoti gada laikā, nebiju alkohola reibumā, vienkārši nebija tiesību, uzlika 580 eiro sodu un 5 diennaktis aiz restēm, spriedums stājās spēkā 10.07.2018. Vēl aizvien neesmu aizgājis atsēdēt, ir jau pagājuši 8 mēneši, pašlaik lieku tiesības. Vēlējos zināt, vai varēšu iegūt tiesības, ja neesmu atsēdējis tās 5 diennaktis? Lieguma man nav.

A
atbild:
19. martā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 103 Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība 11. punktā norādīts, ka ir aizliegts izsniegt jebkādu vadītāja apliecību, karti un atļauju personai:

  • kurai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības (vai noteikts aizliegums tās iegūt);
  • kurai konstatētas medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļu vadīšanai, kura nav veikusi pirmreizējo vai kārtējo veselības pārbaudi vai kura normatīvajos aktos par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem noteiktajā kārtībā nav veikusi veselības pirmstermiņa pārbaudi;
  • kura uzlikto naudas sodu par administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē nav samaksājusi normatīvajos aktos noteiktajā termiņā;
  • kurai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir piemērots ietekmēšanas līdzeklis – transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.

Par administratīvo arestu šajos noteikumos nekas nav minēts. Vienlaikus Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors skaidro, ka šis gadījums ir diezgan sarežģīts un viss ir atkarīgs no konkrētās situācijas: “Jāpārliecinās par cilvēka identitāti, kā arī informāciju reģistrā, un jāvērtē tieši šis gadījums atsevišķi, lai ieteiktu, kā personai tālāk rīkoties,” norāda J. Aizpors. Viņš iesaka vērsties klātienē kādā no CSDD filiālēm.

Taču Zvērinātu advokātu kolēģijas zvērināts advokāts Jānis Muižnieks skaidro, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 29.2 pants nosaka, ka aizliegumu noteiktu laiku iegūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības piemēro transportlīdzekļu vadītājiem, kuriem nav šo tiesību un kuri izdarījuši pārkāpumu, par ko paredzēta transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana. Aizliegums attiecas uz visām transportlīdzekļu kategorijām, izņemot velosipēdu, neatkarīgi no tā, ar kuras kategorijas transportlīdzekli pārkāpums izdarīts. Viņš turpina, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanas aizlieguma termiņu nosaka atbilstoši konkrētā pārkāpuma sankcijā noteiktajam transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas termiņam.

  1. Muižnieka no jautājuma secina, ka Jums administratīvais sods ir piemērots par LAPK 149.4 panta 7. daļas pirmā punkta pārkāpumu, t.i., par transportlīdzekļa vadīšanu atkārtoti gada laikā, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas). LAPK par šādu pārkāpumu paredz administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un naudas sodu 570 eiro apmērā.

“Šā panta sankcija, t.i., administratīvais pārkāpums, neparedz piemērot vadīšanas tiesību iegūšanas aizliegumu,” skaidro J. Muižnieks.

Tāpat vēršam uzmanību, ka personai, kam piemērots administratīvais arests, pēc sprieduma stāšanās likumīgā spēkā jāierodas policijā soda izciešanai. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka soda izciešanai varat tikt nogādāts piespiedu kārtā Jums ļoti nepiemērotā laikā. Turklāt aresta izpildei cilvēks var pieteikties, zināmā mērā izvēloties soda izciešanai izdevīgāko laiku. Administratīvo arestu personas izcieš īslaicīgās aizturēšanas vietās, kas nereti mēdz būt pārpildītas, tādēļ soda izciešanas laiku vēlams saskaņot ar policiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas