E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16222
Lasīšanai: 2 minūtes
2
5
2
5

Autortiesību pārkāpumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2019
Daiga

Vai izdevniecība, kuras izdotajam žurnālam sūtu savus rakstus, ir tiesīga tos bez manas atļaujas un norādes uz mani apkopot un publicēt grāmatā, norādot tikai sastādītāju? Vai man ir tiesības pieprasīt autoratlīdzību/honorāru?

A
atbild:
07. martā, 2019

Saskaņā ar Autortiesību likuma 40. panta 1. daļu, lai iegūtu darba izmantošanas tiesības, “darba izmantotājiem attiecībā uz katru darba izmantošanas veidu un katru darba izmantošanas reizi jāsaņem autortiesību subjekta atļauja. Ir aizliegts izmantot darbus, ja nav saņemta autortiesību subjekta atļauja, izņemot likumā noteiktos gadījumus”. Publicējot autora darbu, ir jāņem vērā autortiesību prezumpcija, t.i., jānorāda darba autors vai tā norādītais pseidonīms.

Savukārt Autortiesību likuma 19. pants nosaka priekšnosacījumus un situācijas, kādās autora darbu var izmantot bez saskaņošanas ar autoru.

Par autortiesību pārkāpumu Autortiesību likuma 68. panta 1. daļas izpratnē ir uzskatāmas darbības, ar kurām aizskartas autortiesību un blakustiesību subjekta personiskās vai mantiskās tiesības.

Ja Jūs kā darba autore konstatējat Jūsu autortiesību pārkāpumu, tad saskaņā ar Autortiesību likuma 69.¹ pantu ir tiesības pieprasīt no Jūsu tiesību aizskārēja taisnīgu atlīdzību par Jūsu darba izmantošanu un morālā kaitējuma atlīdzināšanu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas