E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16028
Lasīšanai: 2 minūtes

Vairākus atvaļinājumus vienlaikus izmantot nevar

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2019
Elīna

Labdien! Esmu darba attiecībās pie viena darba devēja, kur strādāju vēlētā akadēmiskā amatā pasniedzēja slodzi un pilnu slodzi administratīvā darbā. Saskaņā ar Augstskolu likumu reizi ievēlēšanas laikā drīkstu izņemt 6 mēnešus garu apmaksātu radošo atvaļinājumu. Vai paralēli tam drīkstu izmantot arī savu bērnu kopšanas atvaļinājumu (bez samaksas) saistībā ar savu administratīvo darbu? Ja tas nav iespējams, vai drīkstu izmantot bezalgas atvaļinājumu radošā atvaļinājuma laikā?

A
atbild:
09. janvārī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vispārējie principi nosaka, ka par vienu un to pašu laika periodu nevar tikt piešķirti vairāki atvaļinājumi. Tātad visi pienākošies atvaļinājumi var tikt izmantoti tikai secīgi, nevis vienlaikus.

Augstskolu likuma 42. pantā noteiktais augstskolas akadēmiskā personāla apmaksātais sešu kalendāro mēnešu akadēmiskais atvaļinājums zinātniskiem pētījumiem vai zinātniskā darba veikšanai ārpus savas darbavietas pienākas ik pēc sešiem gadiem.

Darba likuma 156. pantā noteiktās tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA) ir izmatojamas saskaņā ar noteikto regulējumu. Ja Jūs vēlaties izmantot šo atvaļinājumu, Jums par to ir jāinformē darba devējs, vienu mēnesi iepriekš rakstot iesniegumu.

Par BKA piešķiršanu darba devējs paziņo VID un VSAA. Vienlaikus ar Augstskolu likumā noteikto sešu mēnešu atvaļinājumu BKA izmantot nevar.

Tiesības uz bezalgas atvaļinājumu, kas noteiktas Darba likuma 153. pantā, nav vispārējas. Par to, vai darbiniekam piešķirt prasīto atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, lemj darba devējs. Obligāti šis atvaļinājums jāpiešķir vien likuma 153. panta 1., 11.  ,12. daļā noteiktajos gadījumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas