E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15994
Lasīšanai: 5 minūtes
11
11

Ja vecāku pabalstus vēlas saņemt bērna tētis

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2019
Toms

Labdien! Ģimenē gaidām trešo bērniņu. Māmiņa pašreiz nav darba attiecībās (pieskata jaunāko bērnu). Esam iecerējuši bērna kopšanas pabalstu formēt uz mani – tēvu. Bet plānoju turpināt darba attiecības, attiecīgi nebūšu bērna kopšanas atvaļinājumā. Nekur nevaru atrast pabalsta kalkulatoru, kurš sarēķinātu bērna kopšanas pabalsta apmēru, bet tas, protams, ir ļoti būtiski. Ceru, ka norādīsiet, kur meklēt “strādājošam tēvam piešķirtu bērna kopšanas pabalsta aprēķinu”. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
04. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja māmiņa, gaidot trešo bērniņu, nav darba attiecībās, tas ir – nebūs sociāli apdrošināta, kad ārsts izsniegs darbnespējas lapu B sakarā ar grūtniecību, tad viņai nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu un sekojošo vecāku pabalstu.

Tādā situācijā, protams, vienīgā iespēja saņemt pabalstus ir tētim.

Vienam no vecākiem ir tiesības uz vecāku pabalstu. Ja māmiņai nav maternitātes pabalsta, tad vecāku pabalstu tētis var pieprasīt no bērna dzimšanas dienas.

Vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu var izvēlēties, un atkarībā no izvēles tiek noteikts pabalsta apmērs:

  • līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai – 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai
  • līdz bērna pusotra gada vecumam – 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Ja pabalsta saņēmējs neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts, tas visiem ir vienāds – 171 eiro mēnesī.

Informācija par pabalstiem vecākiem ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labākai izpratnei varat ieskatīties LV portāla skaidrojumā Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem.

Internetā ir pieejami arī kalkulatori, piemēram, https://www.manasfinanses.lv/kalkulatori/berna-un-vecaku-pabalsta-kalkulators.

Vēl Jums jāpatur prātā, ka jaundzimušā bērna tētim Darba likums paredz 10 kalendāra dienu atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu un šajā laikā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maksā paternitātes pabalstu. To aprēķina 80% apmērā no vidējās iemaksu algas. Šis atvaļinājums un pabalsts ir jāpieprasa divu mēnešu laikā pēc bērniņa piedzimšanas. Arī tad, ja strādāsiet un saņemsiet vecāku pabalstu 30% apmērā, vienlaikus varēsiet saņemt arī paternitātes pabalstu.

Nav nekā nosodāma, ja vecāki vēlas noskaidrot, kāds viņiem būtu izdevīgāks variants savu tiesību uz pabalstiem īstenošanai. Piemēram, daudziem ir būtiski noskaidrot, kāds būs vecāku pabalsta apmērs, ja izvēlēsies to saņemt vienu gadu (tad summa mēnesī lielāka) vai 1,5 gadus (ikmēneša summa mazāka). Jāparēķina, kāda būs kopējā summa, ko saņemsiet kopā vienu gadu vai pusotru gadu.

Tāpēc visracionālāk būs, ja lūgsiet informāciju par sagaidāmajiem (prognozējamiem) pabalstiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, jo pabalstu aprēķins ir atkarīgs no konkrēta cilvēks sociālās apdrošināšanas datiem, pirmkārt – bruto algas, vai  ienākumi ir bijuši visā 12 mēnešu periodā, kuru ņem vērā vidējās iemaksu algas un attiecīgi pabalsta apmēra aprēķinā. VSAA piedāvā dažādas saziņas iespējas.

Vēl jāpiebilst (tas gan no citu tiesību aktu “plauktiņa” – saistībā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli), ka nodokļa atvieglojums par apgādājamo (šogad 230 eiro mēnesī) ir ne tikai par bērniem. No 2018. gada 1. jūlija likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz nodokļa maksātājam IIN atvieglojumu par nestrādājoša laulātā uzturēšanu, kura apgādībā ir bērns vecumā līdz trim gadiem; trīs vai vairāk bērnu līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, no kuriem vismaz viens ir jaunāks par septiņiem gadiem, kamēr bērns turpina iegūt izglītību.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas