E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15942
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Ja tēvs ir miris, paternitātes faktu konstatē sevišķā tiesāšanās kārtībā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2018
Antra Gulbe

Labdien! Vēlējos zināt, kā pareizi rīkoties šādā gadījumā. Dēlam ir 9 gadi, ar bērna tēvu izšķīros pirms bērna dzimšanas. Bērna dzimšanas apliecībā nav tēva vārda. Tēvs ir miris. Vēlos bērnam atdot viņa tēva vārdu un uzvārdu. Kopā bijām 2 gadus, nekādu dokumentu, kas to apstiprinātu, man nav, vīrietis nomira Spānijā, apglabāts Latvijā. Kā man to pareizi izdarīt, ar ko sākt?

A
atbild:
04. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civilprocesa likuma 249.2 pantam ja bērna tēvs ir miris, paternitātes faktu var konstatēt sevišķā tiesāšanās kārtībā (Civilprocesa likuma 6. sadaļa).

Civillikuma 158. panta otrā daļa paredz – ja persona, no kuras bērns cēlies, ir mirusi, prasīt tiesas ceļā konstatēt paternitātes faktu var bērna māte, bērna aizbildnis un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas.

Līdz ar to, lai ierakstītu bērna dzimšanas apliecībā kā tēvu personu, kura ir mirusi, Jums tiesā ir jāsniedz prasības pieteikums par juridiskā fakta konstatēšanu. Prasības pieteikumam ir jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka mirusī persona ir bērna tēvs. Vajadzības gadījumā var pieaicināt lieciniekus.

Civillikuma 157. panta otrā daļa noteic, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu.

Jāpiebilst, ka atbilstoši Civilprocesa likuma 253. pantā noteiktajam sevišķās tiesāšanās kārtības lietās lietas dalībnieki nav tikai pieteicējs un viņa pārstāvis, bet arī ieinteresētās personas un to pārstāvis, kā arī likumā paredzētajos gadījumos prokurors, valsts vai pašvaldības iestāde. Ieinteresētās personas šajā gadījumā varētu būt, piemēram, citi mirušās personas likumīgie mantinieki.

Līdz ar to vispirms ieteicams konsultēties ar zvērinātu advokātu, kas, iepazinies ar lietas apstākļiem, varēs ieteikt konkrētāk, kā rīkoties. Profesionāli sagatavots pieteikums tiesā var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas