E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15936
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Atsevišķos gadījumos atbildīgs ir transportlīdzekļa īpašnieks, nevis vadītājs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2018
V

Sveiki! Vai kāds, lūdzu, varētu pateikt, kas draud automašīnas īpašniekam, ja auto ir vadījusi persona bez vadītāja apliecības?

A
atbild:
18. decembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 19. panta trešajā daļā ir noteikts, ka ceļu satiksmes dalībniekiem un citām personām jārīkojas tā, lai neradītu satiksmei bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas un nenodarītu zaudējumus. Proti, visiem ceļu satiksmes dalībniekiem ir jāievēro Ceļu satiksmes noteikumi (CSN) un jābrauc ar vislielāko uzmanību, kā arī transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam) jāizvērtē, kam viņš nodod lietošanā savu transportlīdzekli, jo īpaši tamdēļ, ka transportlīdzeklis ir paaugstinātas bīstamības avots.

CSL 20. panta trešais punkts nosaka, ka transportlīdzekļa īpašnieks, valdītājs un turētājs nedrīkst dot atļauju vadīt transportlīdzekli personai, kurai nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, izņemot gadījumus, kad CSN paredzētajā kārtībā notiek transportlīdzekļa vadīšanas apmācība vai vadīšanas iemaņu pārbaude. Tātad transportlīdzekļa īpašniekam, dodot vadīt savu transportlīdzekli kādai citai personai, jāpārliecinās, vai šai personai ir attiecīgās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība.

Vienlaikus CSL 1. panta 28. punkts paredz, ka transportlīdzekļa vadītājs ir “fiziska persona, kas vada transportlīdzekli, tai skaitā vadīšanas iemaņu pārbaudes laikā, kura notiek normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, vai apmāca vadīt transportlīdzekli personu, kurai nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesību. Šis jēdziens uz personu, kura ir vadījusi transportlīdzekli, attiecas līdz tam brīdim, kad šo transportlīdzekli sāk vadīt cita persona”.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.4 panta sestā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), paredz naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 430 eiro apmērā. Par minētā pārkāpuma atkārtotu izdarīšanu gada laikā transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un uzliek naudas sodu 570 eiro apmērā.

Savukārt, ja persona, kura noteiktā kārtībā nav ieguvusi transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, ir radījusi zaudējumus, par to atlīdzināšanu saskaņā ar CSL 44. panta trešo punktu atbild turētājs, ja viņš nav vienojies ar īpašnieku par citādu zaudējumu segšanas kārtību. Tomēr, ja turētājs atrodas prombūtnē (ārpus valsts robežām), nav zināma viņa dzīvesvieta vai pilnīga zaudējuma piedziņa no viņa nav iespējama, par zaudējumu atbild transportlīdzekļa īpašnieks.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas