E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15814
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Daļēju naudas soda samaksu nepiemēro par visiem administratīvajiem pārkāpumiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2018
Kristīne

Labdien! Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā 276.1 pantā “Nosacīta daļēja atbrīvošana no naudas soda samaksas” teikts: “Piemērojot nosacītu daļēju atbrīvošanu no naudas soda samaksas, institūcija (amatpersona) informē administratīvi sodīto personu par tās pienākumu 15 dienu laikā samaksāt lēmumā par administratīvā soda uzlikšanu noteikto naudas sodu 50 procentu apmērā. Ja administratīvi sodītā persona izpilda šo nosacījumu, tā tiek atbrīvota no pārējās naudas soda daļas samaksas. Ja nosacījums netiek izpildīts, uzliktais naudas sods maksājams pilnā apmērā.” Vai ir noteikts veids, kādā institūcija (amatpersona) informē par daļēja soda apmaksas termiņu (rakstiski vai mutiski)? Protokolā tiek norādīta summa un soda apmaksas termiņš 30 dienas. Vai tik būtisks punkts kā termiņš nav jānorāda protokolā? Jau iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
05. decembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Nosacīta daļēja atbrīvošana no naudas soda samaksas nav paredzēta par visiem administratīvajiem pārkāpumiem, līdz ar to 15 dienu termiņu protokolā nenorāda.

Kopš 2016. gada septembra Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 276.1 pants paredz nosacītu daļēju atbrīvošanu no naudas soda samaksas. Proti, to piemērojot, institūcija (amatpersona) informē administratīvi sodīto personu par tās pienākumu 15 dienu laikā samaksāt lēmumā par administratīvā soda uzlikšanu noteikto naudas sodu 50% apmērā, taču, ja persona minētajā laikā to neizdara, uzliktais naudas sods ir jāmaksā pilnā apmērā.

LAPK nosaka arī izņēmuma gadījumus, kad nosacīta daļēja atbrīvošana no naudas soda samaksas nav iespējama:

  • ja sods uzlikts bez pārkāpēja klātbūtnes, piemēram, to fiksējis fotoradars;
  • ja pārkāpējs neatzīst vainu;
  • ja ir cietušie;
  • ja ir vainu pastiprinoši apstākļi, piemēram, lietots alkohols;
  • ja lietā ir piemērota garantijas nauda;
  • ja par pārkāpumu ir paredzēts administratīvais arests;
  • ja gada laikā jau ir maksāts samazināts sods.

Vienlaikus jānorāda, ka institūcijai (amatpersonai) visos gadījumos nav pienākuma piedāvāt daļēju atbrīvošanu no soda, arī tad, ja pārkāpumā nav konstatēts neviens no izņēmuma gadījumiem, proti, institūcija (amatpersona) kopumā vērtē gan notikušā apstākļus, gan pārkāpēja personību, gan arī to, vai šī daļējā atbrīvošana no soda nomaksas sasniegs mērķi.

Ja amatpersona, kas uzlika administratīvo sodu, Jūs neinformēja par nosacītu daļēju atbrīvošanu no naudas soda samaksas, šāda iespēja Jums netika piemērota.

Papildu informāciju par administratīvajiem sodiem un to izpildes gaitu var meklēt LV portāla publikācijā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas