E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15791
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Māsa nevar izvirzīt pretenzijas saistībā ar dzīvokļa īpašumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2018
Liene

Labdien! Tāda situācija: māte sen vienai no savām meitām atdeva savus privatizācijas sertifikātus, šī meita par šiem sertifikātiem privatizēja dzīvokli un zemesgrāmatā tika ierakstīta kā īpašniece. Tagad māte ir mirusi. Dzīvokļa īpašniecei ir māsa. Vai māsa var prasīt kādu daļu no šī dzīvokļa – kā īpašumu vai naudā?

A
atbild:
03. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

No jautājuma satura saprotams, ka dzīvokļa privatizēšanai māte ir pārskaitījusi sev piederošos sertifikātus meitas kontā un no šī konta notika norēķins par dzīvokļa iegūšanu īpašumā, komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. Privatizācijas procesā tas bija izplatītākais veids, kā ģimenes locekļi ieskaitīja sev piederošos sertifikātus tās personas kontā, kuru pilnvaroja privatizēt dzīvokli uz sava vārda. Kā noteikts likuma Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju 13. panta otrajā daļā, dzīvokļa īrnieks un viņa ģimenes locekļi var privatizēt īrēto dzīvokli, ja dzīvokļa īrnieks un viņa ģimenes locekļi noslēdz notariāli vai privatizācijas komisijas apliecinātu vienošanos par to, kurš vai kuri no viņiem privatizēs īrēto dzīvokli. 

“Šajā gadījumā sertifikātu pārskaitījums un dzīvokļa privatizēšana uz meitas vārda bija mātes brīvprātīga rīcība. Ja sertifikāti dzīvokļa iegādei īpašumā būtu ieskaitīti atsevišķi no mātes konta, viņa arī būtu vienīgā, kam domstarpību gadījumā būtu tiesības uz kādām mantiskām pretenzijām. Taču māte ir mirusi, dzīvokļa īpašniece ir viena no meitām, un otra meita nevar izvirzīt nekādas pretenzijas attiecībā uz šo īpašumu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas