E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31437
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Par strīdus situācijām ar kaimiņiem jāinformē dzīvokļa izīrētājs

J
jautā:
08. janvārī, 2024
Dārta

Labdien! Ar vīru esam pārcēlušies uz jaunu dzīvokli, kur kādu laiku (vismaz gadu) neviens nav dzīvojis. Pirmajās nedēļās viss bija kārtībā, bet tad vienu vakaru aptuveni plkst. 23.00 bija ieradusies lejas stāva kaimiņiene, kurai traucējot mūsu veļas mašīna un žāvētājs. Atvainojos un teicu, ka centīsimies izmazgāt veļu pēc iespējas ātrāk. Vakaros ir aktuāla vīra darba formas mazgāšana un izžāvēšana, otru formu darba vieta pagaidām neizsniedz, līdz ar to formu nākas mazgāt darba dienu (ne visu) vakaros. Vīrs darbu beidz kā kuru reizi, bet pamatā ap plkst. 23.00, darbs aptuveni četras dienas nedēļā. Veļas mašīna un žāvētājs nav ļoti skaļi, arī mūsu dzīvoklī, aiztaisot vannas istabas durvis, kur ir novietota veļas mašīna, tā ir maz dzirdama. Kaimiņiene bija uznākusi vēl vienu vakaru, sakot, ka mūsu dzīvoklī it kā kaut kas krītot, kaut arī tobrīd nepārvietojāmies. Pēc tā es secinu, ka kaimiņiene vienkārši ir pieradusi, ka augšstāvā nav nekāda trokšņa, jo virs viņas ilgu laiku neviens nedzīvoja. Vīrs pat nopirka “pretvibrācijas” paklāju, ko palikt zem veļas mašīnas, bet laikam arī tas neko nedod, jo tagad kaimiņiene sūdzas dzīvokļa īpašniekam, ar kuru mums ir labas attiecības un negribam tās sabojāt. Esam par mieru un nekādā veidā negribam kādam traucēt, bet daudz variantu nav. Sanāk, ka arī mums jāskrien pa māju un jāsūdzas par augšstāva kaimiņiem, kam dienā un dažreiz vakarā ir dzirdams mazs bērns, dažreiz arī veļas mašīna, bet mēs to, protams, nedarīsim, jo saprotam, ka šī ir daudzdzīvokļu māja. Turklāt kāds no kaimiņiem (iespējams, apakšstāva kaimiņiene) smēķē dzīvoklī, jo caur ventilāciju mūsu dzīvoklī ikdienā nāk cigarešu smaka, bet, cik saprotu, tur neko nevar darīt, jo nosacīti katrs savā dzīvoklī, ja vien tā nav koplietojamā telpa, var to darīt. Tas arī nav patīkami. Cita runa būtu par ilgstoši skaļu mūziku vai ballītēm un tāda veida trokšņiem, bet par to šoreiz nav stāsts. Protams, galvenais ir savstarpēja sapratne, iecietība, komunikācija. Kā rīkoties, ja tas neizdodas? Vai par mūsu rīcību var draudēt sods, ja kaimiņiene izsauc policiju vai sūdzas kādā citā instancē? Varbūt skan smieklīgi, bet, vai mums ir tiesības teikt kaimiņienei, ka viņai ir tiesības sūdzēties, kam viņa vēlas, bet mums ir tiesības izmazgāt drēbes? Mans personīgais viedoklis, ka tas nav nenormāls troksnis, kā tas būtu skaļas mūzikas, ballītes, ilgu konfliktu (bļaušanas), lēkšanas ar lecamauklu u. tml. gadījumos. Kaut arī dzīvojam mierīgi, nešķiet, ka būtu korekti savu dzīvi pakārtot citam cilvēkam kāda principa vai, iespējams, sīkuma dēļ. Ļoti novērtēšu atbildi. Paldies!

A
atbild:
15. janvārī, 2024

No jautājuma konteksta saprotams, ka jūs dzīvokli īrējat. Tātad atbilstoši Dzīvojamo telpu īres likumā noteiktajam par domstarpībām ar kaimiņiem jums primāri ir jāinformē izīrētājs – dzīvokļa īpašnieks.

Ņemot vērā, ka mājas pēc to tehniskā stāvokļa un konstrukcijas ir dažādas, tām ir atšķirīga skaņas izolācija, nolietojums, starp daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašniekiem jābūt nostiprinātiem mājas lietošanas kārtības noteikumiem, kas atvieglo kaimiņu savstarpējo strīdu risināšanu. Šādiem noteikumiem jābūt iekļautiem arī dzīvokļa īres līgumā. Savukārt, ja minēto noteikumu nav, tad strīda gadījumā jāvienojas ar kaimiņiem pārrunu ceļā, iesaistot dzīvokļa īpašnieku. 

Ja veļas mašīnas un žāvētāja lietošana notiek naktī, par to ir jāinformē dzīvokļa īpašnieks. Tāpat var ieteikt situāciju pārrunāt ar kaimiņiem, vaicājot, vai veļas mazgāšana naktī viņiem netraucēs. Policija šo situāciju atrisināt nevarēs.

Ja mājai ir slikta skaņas izolācija, dzīvokļa īpašniekam pirms dzīvokļa izīrēšanas bija jūs par to jābrīdina.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas