E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15780
Lasīšanai: 3 minūtes
1
9
1
9

Par pašvaldības pirmpirkuma tiesībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2018
Jānis

Cilvēks pārdevis zemes īpašumu otram cilvēkam pa domājamām daļām, vienā dienā vispirms pārdodot pusi, tad uzreiz otru pusi, lai apietu pašvaldības pirmpirkuma tiesības. Vai šī cilvēka radinieki, kas vēlāk būs viņa īpašumu mantinieki un būtu varējuši mantot šo zemes īpašumu, varēs apstrīdēt šo pirkšanas-pārdošanas līgumu, kā argumentu izmantojot šo pašvaldības pirmpirkuma tiesību apiešanu?

A
atbild:
02. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Par īpašuma pirmpirkuma tiesībām (tostarp par pašvaldību pirmpirkuma tiesībām uz nekustamo īpašumu) detalizētu skaidrojumu var izlasīt LV portāla skaidrojumā Īpašuma pirmpirkuma tiesības.

Likuma “Par pašvaldībām” 78. pantā ir noteikts, ka pašvaldības nevar izmantot pirmpirkuma tiesības attiecībā uz nekustamo īpašumu, no kura atsavina domājamo daļu un kurš paliek pārdevēja un pircēja kopīpašumā.

Ja īpašums pārdots pa domājamām daļām, legāli cenšoties liegt pašvaldībai to iegādāties ar pirmpirkuma tiesībām, tad pašvaldība, uzskatot pārdoto nekustamo īpašumu par stratēģiski svarīgu, var celt tiesā prasību par to, ka, šādā veidā atsavinot nekustamo īpašumu, mērķis ir bijis izvairīšanās no pirmpirkuma tiesību piedāvāšanas pašvaldībai. To, ka nekustamais īpašums ir pārdots, pašvaldība uzzina brīdī, kad jaunais nekustamā īpašuma īpašnieks pašvaldībā reģistrējas kā nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs.

Ja pašvaldība nav cēlusi prasību tiesā par darījuma apstrīdēšanu un pirmpirkuma tiesību izmantošanu, tas liecina, ka attiecīgais nekustamais īpašums nav bijis vajadzīgs teritorijas attīstības nodrošināšanai. Nevienam citam nav pamata darījumu apstrīdēt, turklāt mantinieki no tā neko neiegūtu: vai nu zemesgabalu uz tiesas sprieduma pamata iegādātos pašvaldība, vai arī tas paliktu pircēja īpašumā.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas