E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15597
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

MU darbiniekam sociālie pakalpojumi ir mazākā apmērā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2018
Linda

Vai īsumā var sniegt svarīgāko informāciju par sociālo nodrošinātību mikrouzņēmuma darbiniekiem?

A
atbild:
20. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu (MU) nodoklis (15%) ir vienots nodokļa maksājums, kas ietver:

  • valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par mikrouzņēmuma darbiniekiem;
  • uzņēmumu ienākuma nodokli, ja mikrouzņēmums atbilst uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāja pazīmēm;
  • mikrouzņēmuma īpašnieka iedzīvotāju ienākuma nodokli par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumu daļu.

MU nodokļa maksātājs aprēķina un maksā mikrouzņēmumu nodokli, nevis atsevišķi aprēķina un maksā budžetā iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmumu ienākuma nodokli, riska valsts nodevu un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Maksājot mikrouzņēmumu nodokli, uz VSAOI attiecina 80% no mikrouzņēmumu nodokļa, tādējādi iemaksas ir ievērojami mazākas nekā tad, ja tās tiek veiktas vispārējā kārtībā (darba ņēmējam 35,09% no bruto algas). Tas ietekmē valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumus – pensiju un pabalstus.

Darbiniekam, kura darba devējs maksā nodokļus vispārējā kārtībā, bruto alga ir arī sociālās apdrošināšanas iemaksu alga, atbilstoši kurai nosaka slimības, vecāku, maternitātes, paternitātes, bezdarbnieka pabalsta apmēru, no tās veidojas uzkrājumi pensijai.

MU darbinieks ir apdrošināts visiem apdrošināšanas gadījumiem, izņemot veselības apdrošināšanu.

Atšķirībā no citiem darba ņēmējiem MU darbiniekam valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumi netiek aprēķināti no faktiskās algas (MU darbinieka algu ar nodokli neapliek), bet gan no tās summas, no kuras tiek samaksātas obligātās iemaksas, jeb no obligāto iemaksu objekta.

Tātad, ja MU darbiniekam rodas tiesības saņemt sociālās apdrošināšanas pabalstu (maternitātes, vecāku, slimības, bezdarbnieka), to aprēķina no VSAA aprēķinātā obligāto iemaksu objekta.

Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 9. panta 2. daļu iemaksu objektu aprēķina, ņemot vērā MU darbinieku skaitu, faktiskos ienākumus katrā ceturkšņa mēnesī, MU darbinieku apdrošināšanas statusam atbilstošo VSAOI likmi un MU aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par ceturksni.

Katra situācija ir atšķirīga, jo aprēķina formulā ietver konkrēta mikrouzņēmuma datus. Taču kopumā pabalsti ir apmēram divas trīs reizes mazāki nekā darbiniekiem vispārējā nodokļu režīmā. Arī pensijas uzkrājums veidojas daudz mazākā apmērā.

LV portāla skaidrojumā varat izlasīt par pašnodarbinātā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja sociālo apdrošināšanu: https://lvportals.lv/skaidrojumi/293323-pasnodarbinatais-mikrouznemumu-nodokla-maksatajs-un-sociala-apdrosinasana-2018.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas