E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15433
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Vai jāmaksā atlaišanas pabalsts, ja darbinieks veselības dēļ iesniedz atlūgumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2018
Inguna

Labdien! Darba devējam lūdzu atbrīvot mani no darba veselības stāvokļa dēļ (rakstisks atlūgums). Pielikumā pievienoju VDEĀVK lēmuma kopiju par 2. invaliditātes grupas piešķiršanu. Vai un kādas kompensācijas man pienākas šādā situācijā?

Pirms atlūguma iesniegšanas biju izmantojusi maksimāli atļauto slimības pabalsta izmaksas laiku: 3 gadu periodā 52 nedēļas. Šajā darbavietā bez pārtraukuma biju nostrādājusi 14 gadus.

A
atbild:
18. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likums paredz darbiniekam tiesības jebkurā laikā izbeigt darba tiesiskās attiecības ar darba devēju, savu gribu paužot rakstveidā. Darba devēja pienākums ir izmaksāt darbiniekam darba samaksu par pēdējo nostrādāto posmu un neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju par visu nostrādāto laiku.

Ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas pēc darba devēja uzteikuma saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas septīto punktu (darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums), darba devējam ir pienākums izmaksāt atlaišanas pabalstu.

Savukārt, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas pēc pušu vienošanās vai pamatojoties uz darbinieka uzteikumu, darba devējam atlaišanas pabalsts nav jāmaksā.

Darba likums neparedz darbiniekam tiesības pieprasīt, lai darba devējs uzsaka darba līgumu, uzteikumā norādot darbinieka izvēlēto uzteikuma pamatojumu, piemēram, darbinieka nespēju veikt darbu veselības stāvokļa dēļ.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 62 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas