E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1526
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
2
2

Dzīvesvietas deklarēšana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. oktobrī, 2012
Silvija Pauliņa

Labdien! Jautājums par dzīves vietas deklarēšanu. Esmu mainījusi dzīvesvietas deklarēšanās vietu. Dzīvoju īrētā dzīvoklī. Mainot tehnisko pasi (CSDD) man uzrādījās deklarētā dzīvesvieta, kur esmu reāli piedeklarējusies vairākus gadus atpakaļ, taču es esmu šķīrusies un tur vairs nedzīvoju. Vai es kā Latvijas pilsonis drīkstu nepiedeklarēt savu dzīves vietu, jo man vienkārši nav kur to piedeklarēt. Taču es dzīvoju pastāvīgā dzīvesvietas adresē un varētu godīgi norādīt šo adresi, lai arī saņemtu nepieciešamo informāciju, ja tāda būs.

A
atbild:
24. oktobrī, 2012
Aiga Dambe
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likums nosaka, ka ikvienai personai jābūt sasniedzamai tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību, tādēļ dzīvesvietas maiņas gadījumā attiecīgās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, to deklarēt. 

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto par dzīvošanu bez deklarētas dzīvesvietas Latvijas teritorijā (186.panta otrā daļa), personai var uzlikt naudas sodu līdz divsimt piecdesmit latiem. 

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3.panta otro daļu personai ir tiesisks pamats deklarēt dzīvesvietu īpašumā, ja tai ir noslēgts īres līgums.

Deklarēt jauno dzīvesvietu varat klātienē deklarēšanas iestādē vai elektroniski, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) e-pakalpojumu. Iedzīvotāju reģistrā ziņas par iepriekšējo dzīvesvietas adresi automātiski tiks aizstātas ar jaunajām ziņām.
Sīkāku informāciju par deklarēšanās iespējām varat iegūt PMLP vietnē un Dzīvesvietas deklarēšanas likumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas