E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1503
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1
1
1

Uzturlīdzekļu piedziņa, ja bērna tēvs atrodas ārzemēs

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2012
Natālija G.

Labdien! Esam šķīrušies ar vīru jau vairāk kā gadu. Viņš vēl pirms šķiršanās aizbrauca strādāt uz Vāciju. Darbs un visi ienākumi tur ir oficiālie. Mums ir kopīgs bērns (5 gadi). Šķiroties, uzturlīdzekļus nepieprasīju, jo solījis maksāt katru mēnesi uzturnaudu, bet tas tā nenotiek. Kāda ir kārtība uzturlīdzekļu pierasīšanai, ja viņš šobrīd dzīvo Vācijā un plāno tur arī palikt. Kā notiek pati procedūra un process?

A
atbild:
23. oktobrī, 2012
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Gatis Groza, Starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājs

Pastāv divas iespējas, kā Jums piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva, kurš pastāvīgi uzturas citā Eiropas Savienības (turpmāk – ES) dalībvalstī:
1. Jūs vispirms iesniedzat prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu Latvijas tiesā pēc savas dzīvesvietas, bet vēlāk (pēc Latvijas tiesas sprieduma spēkā stāšanās) Jūs Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā (turpmāk – fonda administrācijā) iesniedzat pieteikumu par sprieduma izpildi citā ES dalībvalstī (atbildētāja dzīvesvietas valstī) saskaņā ar Padomes 2008. gada 18. decembra Regulu (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietās (turpmāk – Regula Nr.4/2009).

2. Jūs uzreiz fonda administrācijā iesniedzat pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu (tiesas sprieduma pieņemšanu) citā ES dalībvalstī (atbildētāja dzīvesvietas valstī) saskaņā ar Regulu Nr.4/2009.

Abos gadījumos fonda administrācija Jums palīdzēs aizpildīt pieteikuma anketu atbilstoši Regulai Nr.4/2009 un vēlāk to kopā ar pavaddokumentiem pārsūtīs citas ES dalībvalsts (atbildētāja dzīvesvietas valsts) centrālajai iestādei pārrobežu uzturlīdzekļu lietās. Papildus pieteikumam par Latvijas tiesas sprieduma izpildi citā ES dalībvalstī Jums būs jāiesniedz sprieduma noraksts un tiesas sagatavots izraksts Regulas Nr.4/2009 pielikumā veidā, bet papildus pieteikumam par tiesas sprieduma pieņemšanu citā ES dalībvalstī (atbildētāja dzīvesvietas valstī) Jums būs jāiesniedz dokumenti, kas pamato prasījumu (dokumenti par Jūsu ienākumiem un izdevumiem bērna uzturēšanai).

Lēmums par to, kuras valsts tiesā rosināt uzturlīdzekļu piedziņu, ir jāpieņem Jums. Lai palīdzētu Jums pieņemt lēmumu, fonda administrācija vēlas norādīt uz tai zināmajām atšķirībām abu pieteikumu apstrādē (pirmie divi apstākļi ir par labu tiesvedībai atbildētāja dzīvesvietas valsts tiesā, bet otrie divi par labu tiesvedībai Latvijā, tādēļ Jums ir jāizvērtē, kuri no minētajiem apstākļiem ir būtiskāki tieši Jūsu gadījumā):

1) ja atbildētājs neuzturas valstī, kurā notiek tiesvedība, var ieilgt tiesas sprieduma spēkā stāšanās;

2) ja atbildētājs neuzturas valstī, kurā notiek tiesvedība, var būt apgrūtināta pierādījumu iegūšana par atbildētāja ienākumiem;

3) citās ES dalībvalstīs var būt nepieciešams ilgāks laiks, lai panāktu sprieduma pieņemšanu, jo pastāv iespēja, ka Jums būs jāgaida, kamēr tiks piešķirta juridiskā palīdzība (alternatīva ir privāti algot juridisko pārstāvi atbildētāja dzīvesvietas valstī);

4) Latvija ir viena no nedaudzajām ES dalībvalstīm, kurā pastāv minimālo uzturlīdzekļu institūts. Citās ES dalībvalstīs tiesa var nepieņemt izskatīšanai prasības pieteikumu, ja atbildētājam nav legālu ienākumu vai arī atbildētāja vienīgie ienākumi ir sociālie pabalsti. Šādā gadījumā Jūs vēlāk nevarēsiet pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai no fonda administrācijas, jo nebūs spēkā esoša tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu no atbildētāja.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas