E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2128
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Uzturlīdzekļu piedziņa no ārzemēs dzīvojošas personas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2013
Liga Purmale

Es zinu, ka viņš ir Anglijā. Ne telefona numuru, neko vairāk nezinu. Ar alimentiem neesmu saskārusies. Kā var padot uz alimentiem? Man teica, ka caur datoru jāraksta, lai padotu alimentos. Ko lai dara tādā gadījumā?

A
atbild:
04. aprīlī, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva, kurš pastāvīgi uzturas citā Eiropas Savienības dalībvalstī, var divos veidos:


1. Jūs vispirms iesniedzat prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu Latvijas tiesā pēc savas dzīvesvietas. Jūs varat izmantot iespēju iesniegt tiesā maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu. Kad Latvijas tiesas spriedums būs stājies spēkā, Jūs Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā iesniegsiet pieteikumu par sprieduma izpildi citā ES dalībvalstī (atbildētāja dzīvesvietas valstī) saskaņā ar Padomes 2008. gada 18. decembra Regulu (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietās.

2. Jūs uzreiz Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā iesniedzat pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu (tiesas sprieduma pieņemšanu) citā ES dalībvalstī (atbildētāja dzīvesvietas valstī) saskaņā ar Regulu Nr.4/2009.

Abos gadījumos fonda administrācija Jums palīdzēs aizpildīt pieteikuma anketu atbilstoši Regulai Nr.4/2009 un vēlāk to kopā ar pavaddokumentiem pārsūtīs citas ES dalībvalsts (atbildētāja dzīvesvietas valsts) centrālajai iestādei pārrobežu uzturlīdzekļu lietās. Papildus pieteikumam par Latvijas tiesas sprieduma izpildi citā ES dalībvalstī Jums būs jāiesniedz sprieduma noraksts un tiesas sagatavots izraksts Regulas Nr.4/2009 pielikumā veidā, bet papildus pieteikumam par tiesas sprieduma pieņemšanu citā ES dalībvalstī (atbildētāja dzīvesvietas valstī) Jums būs jāiesniedz dokumenti, kas pamato prasījumu (dokumenti par Jūsu ienākumiem un izdevumiem bērna uzturēšanai).


Plašāku skaidrojumu par to, kā piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva, kurš nedzīvo Latvijā, lasiet e-konsultācijā Uzturlīdzekļu piedziņa, ja bērna tēvs atrodas ārzemēs.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas