E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14939
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Lai uzstādītu ātrumu ierobežojošo valni, jāvēršas pašvaldībā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2018
LIGA

Labdien! Sakiet, lūdzu, kur jāgriežas iedzīvotājiem, ja, rūpējoties par savu un bērnu drošību, ir vēlme un nepieciešamība pēc gulošajiem policistiem apdzīvotā ciematiņā neapzinīgu autovadītāju ātruma kontrolei?

A
atbild:
30. jūlijā, 2018
Linda Balode
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma 4. panta astotajā daļā ir noteikts, ka “Latvijas Valsts ceļi (LVC) uzrauga ceļu būvniecību, remontu, rekonstrukciju un uzturēšanu satiksmei drošā stāvoklī atbilstoši normatīvajiem aktiem un standartiem ceļu satiksmes drošības jomā, veic ar ceļu satiksmi saistītu objektu būvniecības un rekonstrukcijas projektu saskaņošanu un uzrauga satiksmes organizāciju un tās tehnisko līdzekļu izvietojuma atbilstību Latvijā obligāti piemērojamo standartu un citu normatīvu prasībām”. Ceļazīmes ir satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi, savukārt ātruma ierobežojošais valnis – inženiertehniska būve.

Lai uzstādītu likumīgu ceļa zīmi, kuru ņem vērā policija un par kuras pārkāpšanu var piemērot Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto administratīvo sodu, vienmēr būs jāiegūst LVC speciālistu atļauja.

Ja ceļa zīmi iedzīvotāji vēlas uzstādīt uz ielām, kas atrodas tā dēvētajā sarkano līniju koridorā (raksturīgākā pazīme, ka ielai ir nosaukums), obligāti nepieciešama pašvaldības atļauja. Galvaspilsētā ar to nodarbojas Rīgas domes Satiksmes departaments (SD), mazākās pašvaldībās ar šo jautājumu var vērsties būvvaldē.

Ja cilvēki vēlas uzstādīt ceļa zīmes iekšpagalmos, kur ielas sarkanās līnijas beidzas un mājām piegulošā teritorija pieder dzīvokļu īpašnieku kopībai, tad gadījums ir sarežģītāks, jo ir nepieciešama visu dzīvokļu īpašnieku piekrišana – vajadzīgi visu dzīvokļu īpašnieku paraksti, ka viņi piekrīt šādai rīcībai ar kopīpašuma daļu.

Ja īpašnieki vēlas uzstādīt ātrumu ierobežojošo valni, ir nepieciešami rakšanas darbi, tādēļ vispirms jāvēršas būvvaldē, jāsaņem arhitektūras plānošanas uzdevums, kā arī normatīvajos aktos noteiktie saskaņojumi ar citām iestādēm. Lai šos dokumentus sāktu kārtot, ir vajadzīga arī visu īpašnieku piekrišana.

Sīkāku informāciju meklējiet LV portāla publikācijā “Ceļa zīme privātā teritorijā – kad vieni savas tiesības apzinās, bet citi tās neņem vērā”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas