E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14922
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Kā rīkoties, ja saņemta draudīga e-pasta vēstule par datu zādzību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2018
Gita

Labdien! Man ir pienākusi e-pasta vēstule ar draudiem angļu valodā, informējot mani, ka visi mani dati, pieejas dati sociālajiem tīkliem un manas ģimenes dati, ir nozagti un tos publicēs draugiem, radiem, paziņām utt. Līdz ar to, lai šos draudus nerealizētu, prasa 400 $ uz bitkoinu kontu. Mans telefons tiek izmantots arī darba vajadzībām (jo tajā ir arī manas darbavietas e-pasts pieslēgts), līdz ar to es uztraucos – vai šis cilvēks tiešām var man nodarīt zaudējumus? Kā man rīkoties? Man pieejama tikai vēstules rakstītāja e-pasta adrese. 

A
atbild:
06. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Iepazīstoties ar Jūsu jautājumu, Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV) pārstāve Madara Grinvalde norādīja, ka iesūtītā elektroniskā vēstule, visticamāk, ir izplatīts krāpnieciska surogātpasta gadījums un personas dati nav izzagti. Tomēr, lai par to pilnībā varētu pārliecināties, CERT.LV iesaka pārsūtīt minēto e-pasta vēstuli cert@cert.lv sīkākai analīzei. Saņemto vēstuli vajadzētu pārsūtīt ar visu e-pasta sākuma daļu (header). Ja tiek lietots “google mail”, tad šeit ir pamācība angļu valodā, kā to izdarīt: https://www.lifewire.com/how-to-see-full-email-headers-in-gmail-1171960.

Iekārtu (piemēram, datoru) drošības nolūkos ieteicams skenēt ar antivīrusa programmu, kā arī nomainīt paroles visiem sociālo tīklu kontiem, tostarp arī e-pastam. Darba e-pastu nav ieteicams sasaistīt ar privāto ierīci, ja netiek izmantots drošs pieslēgums, piemēram, VPN tīkls. Tāpat, pēc CERT.LV domām, nekādā gadījumā darba e-pastam nevajadzētu pieslēgties, izmantojot publisko Wi-Fi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas