SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
30. decembrī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
7
7

Drošība Jaunā gada svinību laikā

Latviešu tautas ticējums vēsta, ka jaungada rītā jāpiesargās no bēdām un sliktumiem, citādi visu gadu labi neies, tāpēc operatīvie dienesti atgādina par drošību svētku laikā un aicina iedzīvotājus būt apzinīgiem un atbildīgiem, piedaloties ceļu satiksmē, izvēloties svētkiem piemērotas un drošas aktivitātes un ievērojot pirotehnikas lietošanas nosacījumus.

Gaidāmajās svētku brīvdienās policija papildu ikdienas satiksmes kontrolei īpašu uzmanību pievērsīs konkrētiem satiksmes apdraudējumiem – iespēju robežās rīkos pārbaudes, uzsvaru liekot tam, lai autovadītāji nebrauktu pie stūres reibumā, kā arī tiks pārbaudītas drošības jostas un tas, vai mazākie pasažieri tiek droši pārvadāti. LV portāls jau rakstīja, ka līdz ar grozījumiem Krimināllikumā, kas stājās spēkā 2022. gada 25. novembrī, noteikti bargāki sodi par sēšanos pie stūres reibuma stāvoklī.

Plašāk par tēmu >>

Ja svētkus plānots svinēt ārpus mājas, svarīgi ir pasargāt savu īpašumu no nelūgtiem viesiem, tāpēc Valsts policija (VP) aicina ievērot drošības nosacījumus – aizslēgt mājas, palīgēku un garāžas durvis un, ja mājās tiek uzglabāta skaidra nauda vai dārglietas, ir vērts padomāt par kvalitatīva seifa iegādi. Dodoties prom uz ilgāku laiku, jāaprunājas ar uzticamajiem kaimiņiem, lūdzot pievērst uzmanību tam, kas notiek mājokļa apkārtnē. Ja mājoklī ir ierīkotas drošības sistēmas – videonovērošana, signalizācija –, vienmēr jāparūpējas, lai tās būtu darba kārtībā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina: vairumu traģisko ugunsgrēku, kas izceļas mājokļos, varētu novērst, ja cilvēki būtu uzmanīgi, atbildīgi un ievērotu ugunsdrošības prasības. Sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības ne svētkos, ne ikdienā, tās jānovieto uz nedegošas virsmas un drošā attālumā no priekšmetiem, kas var aizdegties. Arī nepareiza elektrisko spuldzīšu lietošana var izraisīt ugunsgrēku, tādēļ jāpārliecinās, vai tās nav bojātas un vai spuldzīšu virtene paredzēta tikai iekštelpām, vai arī tā ir mitruma izturīga un to var lietot, lai rotātu māju no ārpuses.

Viens no izplatītākajiem ugunsgrēka iemesliem ir apkures iekārtu nepareiza izmantošana, tāpēc, ja tās plānots izmantot tikai svētkos, jāpārliecinās, vai dūmvadā nav izveidojušies kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi. Nekādā gadījumā nevajadzētu lietot bojātas apkures iekārtas un dūmvadus, kā arī aizdegšanai izmantot viegli uzliesmojošus šķidrumus.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi diemžēl jau par tradīciju dēvē īsi pirms Jaunā gada sagaidīšanas un svētku uguņošanas laikā gūtās traumas, kas var atstāt sekas uz visu turpmāko dzīvi. Tās ir plēstas brūces un plaši ķermeņa apdegumi, sejas savainojumi ar kaulu lūzumiem, acu bojājumiem un redzes traucējumi, arī plaukstu bojājumi ar sadragātiem pirkstiem un amputācijām, lūzumi u. c. Piemēram, pērn Jaunā gada svinībās divi vīrieši neuzmanības dēļ guva smagas sejas traumas, turpretī pāris dienu pirms tam – kādam cietušajam pirotehnika sprāga tieši plaukstās, noraujot visus pirkstus. Traumas gūst ne tikai pieaugušie, bet arī bērni un jaunieši, kuri atstāti bez pieaugušo uzraudzības.  

Ja svētkus plānots bagātināt ar krāšņu salūtu, pirotehnikas izstrādājumi jāiegādājas tikai tādos uzņēmumos, kam izsniegta atbilstoša licence, kā arī tie jālieto, ievērojot visus drošības noteikumus.

Uzzini vairāk >>

Būtiski arī sekot līdzi konkrētās pašvaldības noteiktajam par uguņošanu, jo, piemēram, Rīgā 2024. gads tiks sagaidīts ar nelieliem pirotehnikas specefektiem, svinētājus priecējot ar īpaši veidotām svētku video projekcijām, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti svētkos neizmantot pirotehnikas izstrādājumus.

Ja nelaime tomēr ir notikusi un ir nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, ir jāzvana uz tālruņa numuru 112. Svētku brīvdienās medicīnisko palīdzību iespējams saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Dzīvībai bīstamā situācijā ir jāzvana uz ārkārtas tālruni 113. Tāpat, ja apdraudēta dzīvība vai veselība, palīdzību var saņemt slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

 

Uzzini vairāk >>

LV portāla infografika.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI