SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
22. decembrī, 2023
4
4

Kur saņemt medicīnisko palīdzību svētku brīvdienās

Svētkus svin arī ārsti un ārstniecības speciālisti, tomēr slimības un traumas cilvēku var piemeklēt neatkarīgi no datuma kalendārā. Nacionālais veselības dienests (NVD) pirms Ziemassvētku un Jaungada brīvdienām atgādina, kur var saņemt medicīnisko palīdzību vienkāršu un akūtu saslimšanu gadījumos, kā arī tad, kad ārsta palīdzība ir vajadzīga steidzami.

Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis – 66016001

Ja brīvdienās un svētku dienās gadījies saslimt vai piedzīvot hroniskas slimības saasinājumu, tad medicīniskus padomus ārpus ģimenes ārstu darba laika visu diennakti var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Iedzīvotāji tiek aicināti sazināties ar mediķiem arī tad, kad ir šaubas, vai ārsta vizīte ir nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt pēc brīvdienām pie ģimenes ārsta.

Var gadīties, ka bez ģimenes ārsta vai ārsta speciālista palīdzības zvanītāja problēmu nevar atrisināt. Ja sūdzības par veselību ir tādas, kas apdraud veselību vai dzīvību, tad mediķis iesaka pēc iespējas ātrāk doties pie ārsta vai arī pāradresē zvanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Uz numuru 66016001 var zvanīt iedzīvotāji no visas Latvijas, un tas nav paaugstinātas maksas pakalpojums.

Dežūrārsti, feldšeri, steidzamās medicīniskās palīdzības punkti

Ja medicīniskā palīdzība nepieciešama ārpus ģimenes ārsta darba laika, bet veselības stāvoklis neļauj gaidīt, tad Rīgā un citās lielākajās pilsētās ir pieejami dežūrārsti, kas palīdz visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no tā, pie kura ģimenes ārsta pacients ir reģistrēts.

Izvērtējot pacienta veselības stāvokli, dežūrārsts ir tiesīgs arī izsniegt zāļu recepti vai atvērt darbnespējas lapu.

Teritorijās, kurās nokļūt pie ģimenes ārsta ir grūti satiksmes vai citu apstākļu dēļ, iedzīvotājiem ir pieejams ārsta palīgs (feldšeris), kas nodrošina primāro veselības aprūpi, piedalās ārstniecībā, izglīto pacientu veselības jautājumos, kā arī veic izmeklējumus, diagnosticē slimību un atbilstoši savai kvalifikācijai ārstē.

Traumas, pēkšņas saslimšanas vai hroniskas slimības saasināšanās gadījumos, kad vajadzīga tūlītēja mediķu iejaukšanās, veselības aprūpes pakalpojumus sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punkti.

Ja apdraudēta dzīvība

Dzīvībai bīstamā situācijā ir jāzvana uz ārkārtas tālruni 113. Tāpat, ja apdraudēta dzīvība vai veselība, palīdzību var saņemt slimnīcu uzņemšanas nodaļās. Ja uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu plānots doties ar savu automašīnu, pirms tam ieteicams ar slimnīcu sazināties telefoniski un pārrunāt iespējas saņemt palīdzību atbilstoši pacienta veselības stāvoklim. Ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu vai nepieciešama brūces šūšana, savukārt citās var saņemt arī specifiskāku palīdzību, piemēram, ja gūti ķermeņa apdegumi.

Visa informācija par ārstniecības iestādēm, kurās pēc palīdzības var vērsties arī svētku brīvdienās, ir pieejama NVD tīmekļvietnes sadaļā “Kur saņemt medicīnisko palīdzību?”.

Aptieku karte un Zāļu reģistrs tiešsaistē

Ja brīvdienās gadījies saslimt un ir vajadzīgas zāles, kuru mājas aptieciņā nav, tad var izmantot Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē pieejamos tiešsaistes rīkus – Aptieku karti un Zāļu reģistru –, lai iegūtu informāciju par aptiekām un zāļu pieejamību tuvējā apkārtnē.

Aptieku kartē ir norādītas visas Latvijas aptiekas. Ieklikšķinot attiecīgajā laukā, var meklēt, piemēram, tikai tās aptiekas, kuras strādā visu diennakti, kurās nopērkamas veterinārās zāles vai kuras izgatavo zāles uz vietas. 

Zāļu reģistrā iekļauta oficiāla, aktuāla un visaptveroša informācija par Latvijā reģistrētajām un izplatītajām zālēm, tostarp Eiropā centralizēti reģistrētajām zālēm. Reģistra tiešsaistes meklētāja laukā var ievadīt zāļu nosaukumu, aktīvo vielu, reģistrācijas apliecības īpašnieku vai ATĶ kodu (anatomiski terapeitiski ķīmiskā klasifikācijas sistēma, saskaņā ar kuru zāles tiek iedalītas zāļu grupās). Norādot papildu meklēšanas parametrus, var precizēt nepieciešamos rezultātus un saņemt zāļu aprakstu un lietošanas instrukciju, kā arī noskaidrot zāļu izsniegšanas kārtību, pieejamību Latvijas lieltirgotavās, maksimāli pieļaujamo cenu u. c. informāciju.

LV portāla infografika

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI