SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. decembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
6
6

Aptieku karte un Zāļu reģistrs tiešsaistē. Noderēs, ja zāles vajag brīvdienās un arī ikdienā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Visiem dzīves negadījumiem mājas aptieciņā zāļu var nebūt. Lai lieki nekavētos zāļu meklējumos, jau laikus var iegūt informāciju par aptiekām un zālēm.

FOTO: Freepik.

Pat tālredzīgam cilvēkam, ja gadās saslimt brīvdienās, var būt nepieciešamas zāles, kuru mājas aptieciņā nav. Ja ne pašam, tad tuviniekam. Svētkos cilvēki arī biežāk atrodas ārpus mājām, un sameklēt aptieku var būt problemātiski. Ne vienmēr tuvākā aptieka strādās. Arī ikdienā ir situācijas, kad vajadzīgā medikamenta nav ne vienā, ne otrā aptiekā.

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) informē, kā tiešsaistē uzzināt par aptiekām un zāļu pieejamību tuvējā apkārtnē.

Šim nolūkam var izmantot Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē pieejamos tiešsaistes rīkus – Aptieku karti un Zāļu reģistru.

Zāļu nepieciešamības gadījumā ir iespējams ērti sazināties ar konkrēto aptieku, kura ir norādīta Aptieku kartē, lai, piemēram, uzzinātu par attiecīgo zāļu pieejamību šajā aptiekā.

Kā Aptieku kartē atrast savu aptieku

Aptieku kartē aptieku var meklēt pēc tās nosaukuma, pilsētas vai ielas nosaukuma vai adreses.

Klikšķinot uz izvēlētās aptiekas, pieejama precīza aptiekas adrese, tālrunis un cita informācija.

Aptieku kartē iespējams iegūt informāciju arī par visām Latvijas diennakts aptiekām.

Tajā var arī meklēt, piemēram, tikai tās aptiekas, kuras strādā visu diennakti, aptiekas, kurās ir nopērkamas veterinārās zāles vai kuras izgatavo zāles uz vietas. Karti iespējams atvērt Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē esošajā sadaļā “Aptieku karte”.

Tajā ir informācija par visām Latvijas aptiekām. Aģentūra regulāri atjaunina Aptieku karti, tādēļ informācija ir aktuāla un uzticama, norāda ZVA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.

Informācija par visām Latvijā reģistrētajām zālēm un to pieejamību

Zāļu reģistrā iekļauta oficiāla, aktuāla un visaptveroša informācija par Latvijā reģistrētajām un izplatītajām zālēm, informē ZVA.

Reģistrā zāles var meklēt, ierakstot zāļu vai aktīvās vielas pilnu vai nepilnu nosaukumu (piemēram, paracetamol).

Pēc klikšķināšanas uz atrasto zāļu nosaukuma iegūsiet pilnīgu informāciju par tām – lietošanas instrukciju, informāciju, vai tās ir recepšu vai bezrecepšu zāles, vai zāles ir pieejamas Latvijas lieltirgotavās, maksimāli pieļaujamo zāļu cenu aptiekās utt.

Zaļš pieejamības simbols pie konkrētajām zālēm nozīmē, ka tās ir pieejamas zāļu noliktavās jeb vairumtirdzniecībā un aptiekai ir iespējams tās pasūtīt. Zāļu reģistrā esošā informācija par zāļu pieejamību atspoguļo to pieejamību vairumtirdzniecības līmenī jeb zāļu noliktavās (t. i., pie kura zāļu vairumtirgotāja aptieka var zāles pasūtīt), nevis zāļu faktisko esamību aptiekās.

Par konkrēto zāļu pieejamību aptiekās ZVA aicina nepieciešamības gadījumā sazināties vai vērsties attiecīgajā aptiekā.

Reģistrā ir iespējams meklēt arī alternatīvas izvēlētajām zālēm, kā arī uzzināt, vai konkrētās zāles var lietot iedzīvotāji, kuri ir vecāki par 75 gadiem, vai attiecīgo zāļu lietošana ir atļauta sportā, vai zāles ir piemērotas bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Informācija par pieļaujamo zāļu cenu

Zāļu reģistrā pie ikvienām zālēm ir norādīta maksimāli pieļaujamā zāļu cena. Tas ir tādēļ, ka valsts ir ieviesusi noteikumus, paredzot zāļu* uzcenojuma griestus aptiekās un lieltirgotavās, kuru neviens tirgotājs nedrīkst pārsniegt, proti, noteikusi maksimāli pieļaujamo zāļu cenu aptiekā.

Zāļu cena aptiekās var atšķirties, taču tā nedrīkst pārsniegt Zāļu reģistrā norādīto cenu.

Ja rodas šaubas par zāļu cenu pamatotību vai par pirkumu pieprasīta lielāka samaksa, jāziņo Veselības inspekcijai.

Zāļu valsts aģentūra arī iesaka pirms zāļu iegādes pajautāt farmaceitam, vai konkrētajām zālēm ir lētāka alternatīva.

Reģistrs ir pieejams Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnes sadaļā “Zāļu reģistrs”.

Savukārt uztura bagātinātāju reģistru uztur Pārtikas un veterinārais dienests, un tas ir pieejams šīs iestādes tīmekļvietnē.

*Kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto zāļu cenu veidošanu valstī nosaka citi cenu veidošanas principi, kurus piemēro Nacionālais veselības dienests.

E-receptei nepieciešamie dati

Ja cilvēkam ir izrakstīta e-recepte, jāatceras –, lai nopirktu zāles sev, līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam. Savukārt, lai nopirktu zāles citam cilvēkam, ir nepieciešams e-receptes ID numurs. Vairāk informācijas par e-recepti portālā eveseliba.gov.lv.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI