SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
01. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
3
3

No 1. aprīļa kompensējamās zāles var būt ar citu nosaukumu

Stājas spēkā 01.04.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gan uz katra zāļu iepakojuma, gan to lietošanas instrukcijā ir uzrakstīts konkrēta ražotāja zālēm dotais nosaukums. Arī zāļu aktīvās vielas nosaukums ir norādīts – parasti mazākiem burtiem burtiem un nereti slīprakstā –, un tas ir ietverts visu zāļu lietošanas instrukcijās. Aktīvā viela ir ikvienu zāļu galvenā ārstējošā viela.

Avots: Zāļu valsts aģentūra

No šodienas, 1. aprīļa, ārstiem valsts kompensējamo zāļu receptēs jānorāda tikai zāļu aktīvā viela, nevis ražotāja dotais zāļu nosaukums. Aptiekās no vienādas iedarbības zālēm pacientam jāizsniedz tās, kurām ir zemākā cena.

īsumā

Zāļu valsts aģentūras apkopotie paskaidrojumi un fakti

  • Lai pacientiem būtu jāmaksā mazāk, ārsts kompensējamo zāļu receptē no 1. aprīļa norādīs tikai zāļu aktīvās vielas nosaukumu.
  • Aktīvā viela ir zāļu galvenā ārstējošā viela. Palīgvielas veido zāļu formu, krāsu, garšu un citas īpašības.
  • Zālēm ar vienādu aktīvo vielu un tādu pašu iedarbību var būt dažādi ražotāji, nosaukums un izskats (krāsa, forma vai iepakojums), un var atšķirties to cena.
  • Ja ir vairākas zāles ar vienādu aktīvo vielu un iedarbību, valsts maksā par lētākajām.
  • Ja būs medicīnisks pamatojums, ārsts kompensējamo zāļu receptē norādīs un valsts pacientam kompensēs arī dārgākas zāles ar tādu pašu aktīvo vielu un iedarbību.
  • Ārsts un pacients sarunas laikā vienojas par to, vai pacients lietos valsts kompensētās zālēs, šādā gadījumā ārsts izrakstīs kompensējamo zāļu recepti.
  • No 1. aprīļa aptiekā piemaksāt par dārgākām valsts kompensējamām zālēm vairs nevarēs.

Zālēm ar vienādu aktīvo vielu un iedarbību var būt dažādi ražotāji un atšķirīgs nosaukums un iesaiņojums. Aktīvā viela ir ikvienu zāļu galvenā ārstējošā viela. Palīgvielas veido zāļu formu, krāsu, garšu u. c. īpašības, paskaidrots Zāļu valsts aģentūras (ZVA) informatīvajos materiālos.

Jaunā kārtība attiecas uz medikamentiem no kompensējamo zāļu A saraksta – tos izrakstot, ārsts norādīs nevis zāļu komerciālo nosaukumu, bet gan nepieciešamā medikamenta aktīvo vielu jeb starptautiski nepatentēto nosaukumu. Aptiekā pacientam tiks izsniegts references jeb zemākās cenas līdzvērtīgas efektivitātes medikaments.

Šādas izmaiņas no šā gada 1. aprīļa paredz jau pērnvasar pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”. Šāda kārtība noteikta ar mērķi mazināt pacienta līdzmaksājumu kompensējamo medikamentu iegādē.  

Ārsts arī turpmāk varēs izrakstīt recepti ar konkrētu (komerciālo) zāļu nosaukumu, taču tikai tad, ja tam būs medicīnisks pamatojums, kas ārstam būs jānorāda pacienta medicīniskajā kartē. Piemēram, ja no citām zālēm pacientam ir bijušas blaknes vai ir alerģija pret kādu no zāļu palīgvielām.

Kas ir zāļu A saraksts

Valsts kompensācijas sistēma nodrošina pacientiem iespēju saņemt noteiktu slimību ārstēšanai nepieciešamos medikamentus, kurus pilnībā vai daļēji apmaksā valsts no budžeta naudas. Atbilstoši jau minētajiem noteikumiem Nr. 899 kompensējamās zāles pienākas pacientiem, kuri slimo ar noteiktām smagām vai hroniskām slimībām. Zāles tiek kompensētas 100%, 75% vai 50% apmērā.

Kompensējamo zāļu saraksts sastāv no trim daļām:

  • A saraksts – iekļauti līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti;
  • B saraksts – iekļautajiem medikamentiem kompensējamo zāļu sarakstā nav līdzvērtīgas efektivitātes zāļu;
  • C saraksts – iekļautas zāles, kuru izmaksas viena pacienta ārstēšanai gadā pārsniedz 4268,62 eiro un kuru ražotājs zāļu kompensācijas izdevumus noteiktam pacientu skaitam apņemas segt no saviem līdzekļiem.

Uz valsts kompensējamām zālēm B un C sarakstā jaunā prasība [par receptē norādāmo aktīvo vielu] neattiecas, jo šajos sarakstos ir pieejamas tikai viena ražotāja zāles, skaidrots Zāļu valsts aģentūras informācijā.

Zāļu reģistrs, kompensējamo zāļu saraksts un cita informācija ir atrodama Zāļu valsts aģentūras mājaslapā.

Ja vēlas “savējās” zāles, jāpērk par savu naudu

Ja ir vairākas zāles ar vienādu aktīvo vielu un iedarbību, valsts apmaksās lētākās. Valsts kompensācijas daļa (100%, 75% un 50%) tiek aprēķināta no lētāko līdzvērtīgas efektivitātes zāļu cenas.

Līdz šim, ja pacientam pat 100% kompensācijas gadījumā tika izrakstīts kāds no dārgākajiem līdzvērtīgas efektivitātes medikamentiem, tad starpība starp lētāko un dārgāko medikamentu bija jāpiemaksā pašam pacientam. Turpmāk farmaceits nedrīkstēs pacientam izsniegt dārgākas zāles, lai tiktu piemērota valsts kompensācijas sistēma. Tas nozīmē, ka pacients nevarēs “piemaksāt” un pret īpašo recepti saņemt aptiekā citas, dārgākas, kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās zāles, ja references zāles būs pieejamas lieltirgotavās un nebūs medicīniska pamatojuma to nelietošanai.

Ja cilvēks tomēr vēlas, lai viņam tiktu izrakstītas iepriekš lietotās zāles, bet tās neietilpst lētāko zāļu grupā, tādā gadījumā viņam par tām būs jāmaksā pilna cena, neizmantojot valsts kompensāciju.

ZVA informācijā ir paskaidrots, kā rīkoties ārstniecības personai, ja pacients vēlas turpināt terapiju ar iepriekš lietotajām konkrēta komerciālā nosaukuma zālēm. Proti, ja ārstniecības personai nav medicīniska pamatojuma komerciāla nosaukuma zāļu izrakstīšanas nepieciešamībai, bet pacients vēlas turpināt terapiju ar iepriekš lietotajām konkrēta komerciāla nosaukuma zālēm, kas nav references zāles, ārstniecības persona izraksta pacientam parasto recepti (zilā krāsā) un informē pacientu, ka aptiekā pret parasto recepti (zilā krāsā) būs jāiegādājas zāles par pilnu samaksu (valsts tās nekompensēs).

Kas ir aktīvā viela

Aktīvā viela ir zāļu galvenā ārstējošā viela, tā ir uzrakstīta uz visiem iepakojumiem latīniski, lai to saprastu ārsti un farmaceiti visā pasaulē vienādi, skaidrojis ZVA direktors Svens Henkuzens.

Uzņēmumam, kas zāles izstrādājis un reģistrējis, ir ekskluzīvas tiesības vienīgajam pārdot šo aktīvo vielu 10 gadus. Pēc tam arī citi uzņēmumi drīkst ražot šo aktīvo vielu. Taču jebkuram jaunam ražotājam arī jāpierāda, ka zāles tiks ražotas tikpat augstā kvalitātē un ka aktīvā viela cilvēka ķermenī nonāks līdzvērtīgā daudzumā. Līdz ar to daudzām zālēm atšķiras tikai iepakojums, zāļu izskats un palīgvielas, taču aktīvā viela, kas pacientu ārstē, ir viena un tā pati.

Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs uzsver, ka zāļu aktīvās vielas izrakstīšana valsts kompensējamo zāļu receptēs jau līdz šim ir bijusi ierasta prakse daudziem ārstiem arī Latvijā: “Ja kopumā e-receptes e-veselības sistēmā regulāri izraksta aptuveni 2500 ārstu, tad laikā no 2019. gada janvāra līdz 2020. gada janvārim zāļu aktīvās vielas nosaukumu receptēs kopumā izrakstījuši 1808 ārsti.”

ZVA norāda, ka lielākā daļa pacientu, kuri līdz šim lietojuši lētākās references zāles, kas ir kompensējamo zāļu sarakstā, arī turpmāk varēs lietot sev ierasto medikamentu, jo Nacionālais veselības dienests izvērtējis, ka vairāk nekā 85% gadījumu references medikamenti sarakstā nav mainījušies.

Nepārmaksāt, tātad ietaupīt

Latvija no 1. aprīļa ievieš kārtību, ko rekomendē Pasaules Veselības organizācija un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD). Tā darbojas kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā, kā arī Vācijā, Somijā, Nīderlandē, Dānijā, Zviedrijā un citās Eiropas valstīs.

Jaunā prasība ieviesta, lai Latvija pārņemtu Eiropas praksi zāļu izrakstīšanā, kā arī novērstu situāciju, ka pacientiem jāiegādājas dārgākās zāles, ik gadu pārmaksājot miljoniem eiro, lai arī zemākas cenas zāles nodrošina tādu pašu ārstniecisko iedarbību un ir tikpat kvalitatīvas un drošas. Jaunā kārtība kopumā iedzīvotājiem ļaus ietaupīt līdz 25 miljoniem eiro gadā, aprēķinājusi Veselības ministrija.

Jaunā kārtība paredz, ka 70% gadījumu no visu ārstniecības personas izrakstīto kompensējamo zāļu recepšu skaita gada laikā tiks norādīta zāļu aktīvā viela, nevis zāļu komerciālais nosaukums. Tomēr gandrīz katrā trešajā kompensējamo zāļu receptē jeb 30% gadījumu ārsti varēs izrakstīt zāļu komerciālo nosaukumu, norādot tam medicīnisku pamatojumu.

“Citās Eiropas valstīs, kur darbojas šī kārtība, zāļu komerciālais nosaukums tiek izrakstīts krietni retāk nekā Latvijas 70/30 modelī. Tādējādi Latvijā ieviestais modelis ļauj nodrošināt gan pacientu tiesību, gan ārstu profesionālās darbības ievērošanu,” uzsver veselības ministre Ilze Viņķele.

Procentuālie sliekšņi ir definēti noteikumos, un tos ievērot ir ārsta pienākums, pacientiem par tiem galva nav jālauza.

Iedzīvotājiem noderīga informācija par jauno kārtību un tai veltītās kampaņas “Zini un nepārmaksā” materiāli ir publicēti tīmekļa vietnē www.esparveselibu.lv.

Zāļu valsts aģentūras mājaslapā publicētajā informācijā par zāļu starptautiskā nepatentētā nosaukuma izrakstīšanu no 2020. gada 1. aprīļa ir arī jautājumi un atbildes par šo tēmu – noderīga informācija ārstniecības personām, farmaceitiem un farmaceita asistentiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI