SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
21. decembrī, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
6
6

Drošība pirmajā vietā arī svētku laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau pavisam drīz sagaidīsim Ziemassvētkus – laiku, kad gatavojam svētku mielastu, aizdedzam svecītes, lampiņu virtenes, kurinām krāsnis, kamīnus, dāvinām dāvanas un pavadām laiku ar saviem mīļajiem. Svētku brīvdienas operatīvajiem dienestiem ir īpaši intensīvs laiks, jo nereti cilvēki rīkojas neapdomīgi, kas var novest pie traģiskām sekām. Lielu daļu negadījumu var novērst, laikus padomājot gan par savu, gan bērnu drošību.

Ik gadu bez uzraudzības atstātu iedegtu sveču dēļ izceļas vairāki ugunsgrēki. Katru gadu tajos cieš arī cilvēki. Lai nejauši izcēlies ugunsgrēks nesabojātu svētku prieku, svarīgi atcerēties galvenos noteikumus, kas jāievēro, ja tiek aizdegtas sveces un mājas dekorēšanā izmantotas lampiņu virtenes. Tāpat ieteicams ar bērniem pārrunāt, kādu postu var nest uguns liesma.

Skaties vairāk >>

Svarīgi arī neaizmirst par drošību, kurinot krāsnis un kamīnus, jo viens no izplatītākajiem ugunsgrēku iemesliem ir apkures iekārtu nepareiza izmantošana. Kurināšanai nedrīkst izmantot bojātas apkures ierīces vai dūmvadus. Ja apkures iekārtu plānots kurināt tikai svētku laikā, pirms lietošanas jāpārliecinās, ka dūmvadā nav izveidojušies kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi. Tāpat aizdegšanai nedrīkst izmantot viegli uzliesmojošus un degtspējīgus šķidrumus un pie apkures iekārtām nevajadzētu novietot apkures materiālus, apavus, drēbes.

Skaties vairāk >>

Īpaša piesardzība jāievēro, lietojot pirotehniku. Pat ja neesat plānojuši svētku svinības izgaismot ar salūtu, svarīgi ir pirms svētkiem iztīrīt balkonu vai pagalmu no viegli degošām lietām, jo kaimiņu šautā raķete var nokrist uz balkona vai pagalmā un izraisīt ugunsgrēku. Ja esat nolēmuši vērot svētku salūtu, atrodieties drošā attālumā, tādējādi pasargājot sevi no apdeguma traumām, ja pirotehnikas iedarbināšanas procesā ir radusies kāda kļūda.

Skaties vairāk >>

Neatņemama svētku sastāvdaļa ir mielasts, kura gatavošanā var iesaistīt bērnus, piemēram, uzticot viņiem mīklas rullēšanu, formiņu spiešanu, piparkūku dekorēšanu, taču darbus, kas saistīti ar cepšanu un vārīšanu, labāk atstāt pieaugušajiem. Lai izvairītos no aizrīšanās riska, bērniem nevajadzētu ļaut ēst un rotaļāties vienlaikus, tāpat jāuzmana, lai svētku laikā bērni nepārtiek tikai no saldumiem vai trekniem un sāļiem ēdieniem. Alkoholam ir jāatrodas bērniem nepieejamā vietā.

Dāvanu pirkšana mazākajiem bērniem ir gan jautrs, gan arī ļoti atbildīgs uzdevums, jo pat interesantas un radošumu attīstošas rotaļlietas var izrādīties bīstamas, savukārt sporta preces, kas iegādātas bez pietiekama drošības aprīkojuma, var radīt traumas. Tāpat maziem bērniem ir paaugstināts risks aizrīties ar sīkām detaļām vai norīt magnētus, kas var beigties letāli. Arī baterijas, nokļūstot kuņģī, kļūst nāvējoši bīstamas, tādēļ jāpārliecinās, ka bateriju panelis ir droši aizskrūvēts un bērns to nevar atvērt. Informāciju par rotaļlietu var pārbaudīt ražotāja, tirgotāja vai Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) tīmekļvietnē.

Ņemot vērā pašreizējās laikapstākļu prognozes, kad gaidāms sasalstošs ledus un ļoti stiprs apledojums, jābūt īpaši piesardzīgiem, gan pārvietojoties kājām, gan braucot ar automašīnu. Apledojums plašās teritorijās traucēs transporta kustību uz ceļiem un dzelzceļiem, gaisa satiksmi, kā arī gājēju pārvietošanos u. c. āra aktivitātes. Pārvietojoties jābūt ļoti uzmanīgam, ir jāieplāno ilgāks laiks ceļam un jāpārvietojas bez steigas, nelieliem, slīdošiem soļiem, iespējami turoties tālāk no ceļa braucamās daļas, jo automašīnu bremzēšanas ceļš sliktos laikapstākļos ievērojami pagarinās. Apledos arī vadi un koku zari, to svars būtiski pieaugs, un ir risks, ka tie lūzīs.

LV portāla infografika.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI