SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Dambe
LV portāls
13. decembrī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
15
15

Par ugunsdrošību svētku laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sagaidot trešo adventes svētdienu, der atcerēties, ka nepieskatīta sveces liesma ilgi gaidītos svētkus var pārvērst traģēdijā. 2018. gadā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ugunsdzēsēji glābēji devās dzēst 26 ugunsgrēkus, kuru iespējamais izcelšanās iemesls bija saistīts ar degošām svecēm, kas atstātas bez uzraudzības. Statistika liecina, ka ik gadu Ziemassvētku un Jaunā gada laikā vairāki cilvēki neapdomīgas rīcības dēļ ugunsgrēkā cieš vai pat iet bojā, tādēļ dienesta speciālisti iesaka adventes vainagos un eglītēs sveces nededzināt vai neizmantot vispār.

Lielākoties adventes vainagi tiek veidoti no degtspējīgiem materiāliem, tādēļ tajos jāizmanto nedegoši, stabili sveču turētāji un tie jānovieto tā, lai tuvumā nebūtu aizkaru, mēbeļu un tiem nevarētu piekļūt bērni un mājdzīvnieki. Svarīgi atcerēties – jo ilgāk adventes vainags un Ziemassvētku eglīte atrodas mājoklī, jo sausāki un degtspējīgāki tie kļūst. Ja svētku dekorācijām tiek izmantoti elektriskie rotājumi, jāpārliecinās, vai tie nav bojāti. Pirms to lietošanas jāiepazīstas ar lietošanas instrukciju, jo iekštelpām paredzētās virtenes nedrīkst lietot ārpus mājas.

Mājīgas noskaņas radīšanai daudzos mājokļos svētku laikā tiek degti kamīni, kurinātas krāsnis un pirtis. Jāņem vērā, ka visvairāk ugunsgrēku rodas tieši cietā kurināmā apkures iekārtu nepareizas ekspluatācijas, izbūves un bojājumu dēļ, tādēļ VUGD iesaka nepārkurināt krāsnis, pārliecināties, ka dūmvadā nav izveidojušies kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, neizmantot aizdegšanai viegli uzliesmojošus un degtspējīgus šķidrumus un neatstāt mazus bērnus vienus telpā ar iedegtu kamīnu vai krāsni.

Ugunsdrošības noteikumu prasības noteic, ka no nākamā gada katrā mājoklī jābūt ugunsgrēka detektoram. VUGD priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš aicina negaidīt 2020. gada sākumu, bet jau tagad parūpēties par ugunsdrošību – uzstādīt dūmu detektoru un iegādāties ugunsdzēsības aparātu savam mājoklim.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI