DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība

Adventes laikā nedrīkst aizmirst par drošību!

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Adventes laikā mājas un dzīvokļus, kā arī uzņēmumu skatlogus rotā adventes vainagi un svētku noskaņas radīšanai tiek iedegtas sveces. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) statistika liecina, ka ik gadu šajā laikā no bez uzraudzības atstātas iedegtas sveces izceļas vairāki ugunsgrēki. Sagaidot pirmo adventes svētdienu, VUGD atgādina vairākus drošības padomus, lai no svecītes neizceltos liela nelaime.

Pagājušajā gadā ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 26 ugunsgrēkus, kuri, visticamāk, izcēlās adventes vainagā vai Ziemassvētku eglītē ievietotas degošas sveces dēļ, vai arī ugunsgrēks izcēlies no bez uzraudzības atstātām degošām svecēm. Šogad līdz novembra beigām reģistrēti jau 11 šādi ugunsgrēki, kas, visticamāk, izcēlušies bez uzraudzības atstātu sveču dēļ. Ik gadu šādos ugunsgrēkos cieš cilvēki – pērn cieta trīs cilvēki, bet šogad – viens.

Kas jāņem vērā, lai nerastos nelaime?

Lielākoties adventes vainagi sastāv no degtspējīgiem materiāliem un tie, līdzīgi kā telpās novietotas Ziemassvētku eglītes, viegli aizdegas. Tādēļ ir rūpīgi jāpārdomā, kur un kā droši novietot adventes vainagu, eglīti un citus Ziemassvētku rotājumus, kā arī nedrīkst bez uzraudzības atstāt degošas sveces.

Ja tiek izmantots klasisks adventes vainags, tad tajā ir jāievieto stabili un nedegoši sveču turētāji un tikai uz tiem var likt svecītes. Sveci nekad nedrīkst novietot blakus audumiem, mēbelēm vai aizkariem un nedrīkst to atstāt vietā, kur viegli var piekļūt mazi bērni un mājdzīvnieki. Vislabāk to novietot uz stabilas un nedegošas virsmas.

Tāpat VUGD aicina atcerēties, ka sveces un vainagus nevar novietot uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem vai blakus stiklam, jo karstuma ietekmē tas var saplīst. Neatstājiet degošas sveces bez uzraudzības, pat ne uz īsu brīdi un, dodoties prom vai pirms gulētiešanas, pārliecinieties, ka sveces ir nodzēstas.

Lai Adventa laiks paietu mierīgi un neizceltos ugunsnelaime, VUGD aicina iedzīvotājus adventa vainagos sveces neizmantot vai arī tās nededzināt.

Kas jāņem vērā, uzstādot elektriskās virtenes?

Gadījumā, ja svētku dekorācijām, piemēram, Ziemassvētku egles vai mājas rotāšanai izvēlaties elektriskos rotājumus/virtenes, atcerieties, ka:

  • pirms elektrisko rotājumu/virteņu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un aplūkojiet marķējumu uz virteņu iepakojuma. Ja ieraudzīsiet mājiņas apzīmējumu ar angļu valodas paskaidrojumu “for outdoor use”, tad šis rotājums būs piemērots eglītes greznošanai laukā;
  • iekštelpām paredzētās virtenes nedrīkst lietot ārpus mājas, jo spuldzītes neizturēs gaisa temperatūru;
  • ja izmantojat jau lietotas elektrisko spuldzīšu virtenes, pārliecinieties, vai tās nav bojātas.

VUGD novēl drošu, mierīgu un saticīgu Adventes laiku un atgādina, ja tomēr nelaime un ir nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, zvaniet uz 112!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI