NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. novembrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tava drošība
4
4

Ieteikumi mierīgam un drošam adventes laikam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika.

Jau šo svētdien sagaidīsim Pirmo adventi, kad mājokļus rotās vainagi, svētku noskaņas radīšanai tiks iedegtas sveces, kā arī telpu noformējumam izmantotas dažādas elektriskās lampiņu virtenes. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) statistika liecina, ka ik gadu šajā laikā bez uzraudzības atstātu iedegtu sveču dēļ izceļas vairāki ugunsgrēki.

Pērn ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 37 ugunsgrēkus, kuri, visticamāk, izcēlās adventes vainagā vai Ziemassvētku eglītē ievietotas degošas sveces dēļ vai bez uzraudzības atstātu degošu sveču dēļ. Šogad līdz 10. novembrim reģistrēti jau 17 šādi ugunsgrēki. Ik gadu šajos ugunsgrēkos cieš arī cilvēki – šogad cieta četri cilvēki, savukārt 2021. gadā kopumā seši.

Svarīgi atcerēties galvenos noteikumus, kuri jāievēro, ja tiek degtas sveces un mājas dekorēšanā izmantotas lampiņu virtenes, kā arī ieteicams ar bērniem pārrunāt, ka uguns liesma sagādā prieku, taču tā var nest arī lielu postu. Piemēram, uz galda bez uzraudzības atstāta svece, kuru apgāž kaķis, izraisot turpat blakus esošo aizkaru un virsmas aizdegšanos, svečtura novietošana uz papīru kaudzes, kas, svecei apgāžoties, aizdegas, kā arī aizdedzies adventes vainags, kurā izmantoti dažādi viegli uzliesmojoši materiāli, kuri novietoti pārāk tuvu atklātai liesmai.

Lai nenotiktu šādas nelaimes, svarīgi ievērot ugunsdrošības prasības mājoklī – bez uzraudzības neatstāt atklātu liesmu, ieslēgtas elektriskās virtenes, kā arī pārliecināties, ka mājoklī uzstādītais dūmu detektors ir darbspējīgs, un, ja kādu apstākļu sakritības dēļ izcelsies ugunsgrēks, tad detektors par to spēs laikus brīdināt, ļaujot operatīvi izsaukt palīdzību un mazināt nelaimi. Vairāk padomu VUGD tīmekļvietnē.

LV portāla infografika.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI