E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14623
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalstu aprēķinā ņem vērā arī MU iemaksas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2018
Tatjana

Labdien! Esmu mikrouzņēmuma īpašniece un darbiniece, paralēli strādāju arī parastajā SIA ar lielāku algu nekā manā MU. Nodokļa grāmatiņa, protams, atrodas MU. Jautājums ir sekojošs: ja es došos dekrēta atvaļinājumā, cik būtiski tas ietekmēs pabalsta apmēru?

A
atbild:
15. jūnijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pirmkārt, mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājam nodokļa grāmatiņa nevar atrasties MU. Par to varat pārliecināties, atverot ierakstu par savu algas nodokļa grāmatiņu Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). MUN maksātājam nav tiesību iesniegt nodokļa grāmatiņu nevienā ienākumu gūšanas vietā.

Otrkārt, pabalstus (maternitātes, vecāku) neietekmē tas, kur atrodas nodokļa grāmatiņa, bet gan ienākumu un veikto sociālo iemaksu apmērs katrā darbavietā.

Pabalstus saistībā ar bērna piedzimšanu aprēķina, ņemot vērā ienākumus gan uzņēmumā, kurš maksā nodokļus vispārējā kārtībā, gan uzņēmumā, kurš maksā mikrouzņēmumu nodokli, kurš ietver arī sociālās iemaksas. Tātad pabalsti tiks aprēķināti no summām, no kurām veiktas obligātās iemaksas abos uzņēmumos.

Tomēr atšķirībā no citiem darba ņēmējiem MU darbiniekiem pakalpojumi (arī maternitātes, vecāku pabalsts) netiek aprēķināti no darbinieka faktiskās algas, bet gan no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) aprēķinātā obligāto iemaksu objekta (pēc tiesību aktos noteiktām formulām).

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par iepriekšējo 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums. Līdzīgi šo periodu nosaka, aprēķinot vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra aprēķinam.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta trešā daļa paredz, ka vecāku pabalstu pabalsta saņēmējam, kurš ir nodarbināts bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, izmaksā 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tas nozīmē, ka vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā Jūs saņemsiet tikai tad, ja abos uzņēmumos (arī savā mikrouzņēmumā) atradīsieties bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tā kā esat mikrouzņēmuma īpašniece un darba ņēmēja šajā uzņēmumā, tad Jums pašai jāsniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam par bērna kopšanas atvaļinājuma sākuma datumu, kā arī par to, ka esat atsākusi strādāt pēc šī atvaļinājuma.

Par pabalstiem savā individuālajā situācijā ieteicams uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, informāciju varat iegūt, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas